Valentin Stan analizează simbolistica CODURILOR din cadrul conferinței din SUA susținută de Iohannis: „Niciodată nu folosești ideea de consens”
This browser does not support the video element.
Într-o ediție transmisă live de Gândul, analistul politic și profesorul universitar Valentin Stan a analizat simbolistica codurilor din cadrul conferinței de presă susținută de președintele Klaus Iohannis în SUA. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Stan a subliniat că analiza simbolistică a codurilor reprezintă o știință complexă și deosebit de importantă în înțelegerea dinamicii internaționale. Gesturile, limbajul și tonalitatea discursului pot oferi indicii semnificative cu privire la intențiile și strategiile politice ale liderilor de stat. Analiza lui Stan s-a concentrat pe un moment specific al conferinței de presă în care Iohannis a fost întrebat dacă este susținut de Joe Biden pentru funcția de secretar general al NATO. Răspunsul lui Iohannis, în care menționează că „se continuă dialogul”, a fost interpretat de Stan ca o încercare de a evita o întrebare delicată.
„Există simbolistică a codurilor. E o știință. Puține țări din lume se ocupă cu așa ceva. E foarte complicată, e foarte deșteaptă și poate să-ți dea indicii extraordinare cu privire la ce se întâmplă în lume. Pentru că în schema de funcționare a dinamicii internaționale există anumite coduri: coduri de comunicare, coduri de limbaj, coduri de evaluare, coduri de interpretare. Putem să avem și mai bine conturat în fața ochilor gestul făcut de Iohannis la întâlnirea cu presa. În momentul în care e întrebat daca e susținut de Biden la sefia NATO, Iohannis spune că se va continuă dialogul. El încerca aici să pareze o întrebare care îl punea într-o situație delicată”, afirmă Stan.
Întrebat despre posibilitatea de a nu fi consens cu privire la persoana care va ocupa funcția de secretar general, Iohannis a răspuns că „există acest risc”. Stan a explicat că blocarea unui consens în NATO ar putea fi interpretată ca o formă de presiune asupra SUA pentru a-și schimba poziția și a susține candidatura lui Mark Rutte în locul candidatului român.
„Sistemul pe acest eșafodaj a construit argumentația țării noastre pentru a obține postul. Dacă nu ni-l dați, blocăm consensul în NATO. Ideea de a folosi conceptul ăsta de consens înseamnă să-i ameninți pe americani că le blochezi opțiunea pentru Rutte. Nu faci asta cu americanii. Dacă vorbim de secretarul general al NATO și de discuția pe tema cine să fie secretar general al NATO și te afli în zona românească niciodată nu folosi o precizare de orice fel legată de consens”, conchide Valentin Stan.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”