Profesorul Valentin Stan a explicat, la Marius Tucă Show, culisele evenimentelor care au determinat ca ziua de 1 Decembrie să devină ziua națională a României. Urmăriți, AICI, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Valentin Stan menționat că deși Brătianu a făcut Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, ce decreta unirea tuturor românilor și a tuturor teritoriilor locuite români cu România, ungurii nu au aderat niciodată la această rezoluție.
„Când s-a făcut unirea cu Moldova, s-a făcut în condițiile în care armata română era acolo. Marghiloman a ieșit după perdea când a citit Inculeț proclamația ne-a unit cu țara mama. A ieșit Marghiloman. Brătianu a ținut trupele române pe un aliniament la sud, el a făcut adunarea de la Alba Iulia ca să dea impresia că există adeziunea românilor. Ungurii niciodată n-au semnat. Ungurii n-au semnat niciodată nimic vis-a-vis de Alba Iulia, este o decizie exclusivă a românilor. Brătianu avea nevoie de ea. Atunci când hotărăști tu să ai o zi națională, ziua aia națională este extrem de importantă, pentru că ea concentrează esența ființei de stat a acelui neam. Dacă te uiți la 14 iulie, la francezi a căzut Bastilia. 14 iulie este actul de naștere națiunii republicane franceze. Aici este întemeierea unei noi națiuni 4 iulie Americani, americanii declarația de independență este documentul care e așezat în istorie, liber, ca națiune independentă. Uită-te la orice monarhie unde se serbează ziua de naștere a monarhului. Așa cum era și la noi 10 mai. Ziua de naștere a monarhului este garanția integrității și independenței statului, pentru că el asta întruchipează. De-aia îl sărbătorim pe monarh.”, a declarat Valentin Stan.
„Dacă ai pus 1 Decembrie în istoria României ca „Zi națională”, te duci și te uiți. Păi tu din momentul ăsta, dacă ai aplica așa ceva în România nu mai e nevoie de UDMR, pentru că proporțional cu numărul lor vei avea reprezentanți nu numai în Parlament, dar și la guvernarea țării, că așa scrie aici. Fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.
Kelemen Hunor și UDMR-ul a cerut constant aplicarea actului de la Alba Iulia, că-i făcut de români, de români e pus în istorie corect, iar astea sunt drepturi colective. După ce s-a făcut Unirea, când s-a discutat constituția României, asta spune Brătianu, au venit oameni și nu oricine. Au venit vârfuri ale Partidului Național Român din Ardeal, mari juriști, Boilă și au spus „astea-s principii constituționale, trebuie să le prindem în constituție.”. Liberalii n-au văzut așa.”, a menționat Valentin Stan.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”