Valentin Stan: „Exista legislație pentru cazul Vlad Pascu, dar nu s-a APLICAT”

Publicat: 09 07. 2024, 13:00

This browser does not support the video element.

Într-o ediție recentă transmisă live de Gândul, profesorul universitar și analistul politic Valentin Stan a abordat cazul de la Vama Veche, unde un tânăr a fost prins cu droguri, dar nu a fost testat de polițiști, fapt ce a condus la un accident tragic. Stan a criticat reglementările excesive și ineficiența autorităților, exemplificând cu declarațiile contradictorii ale polițiștilor și cu legislația care ar fi trebuit să prevină astfel de situații. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Valentin Stan a prezentat declarațiile lui Constantin Adrian Glugă, care a explicat că tânărul a consumat droguri după ce a părăsit sediul Poliției Vama Veche. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, dar nu și pentru droguri, întrucât nu prezenta semne specifice consumului de substanțe psihoactive.

„Șoferul a fost condus cu autospeciala de poliție la sediul Biroului de Poliție Vama Veche și testat cu aparatul etilotest și era curat,” a reprodus Valentin Stan.

Legislația permite testarea la Institutul de Medicină Legală

Stan a evidențiat că legislația permite testarea unei persoane la Institutul de Medicină Legală pentru prelevarea de probe biologice dacă agenții de poliție nu pot efectua testul pe loc. Aceasta ar fi permis retragerea permisului de conducere până la a doua zi.

„Legea permite ca o persoană să fie dusă la Institutul de Medicină Legală pentru prelevarea de probe biologice dacă agenții de poliție nu pot face pe loc testul alcool sau de droguri,” a mai adăugat el.

OUG 198/2002

Polițiștii puteau să îl ducă pe tânăr la spital pentru recoltarea de sânge și să-i retragă permisul până a doua zi. Stan a citat din ordonanța de urgență 195/2002, articolul 22, care prevede exact această procedură.

„Spun ăia că n-aveau aparat, dar uite că e articolul 22 din OUG 195/2002 în care e prevăzut că șoferul putea fi dus la spital,” a reiterat Stan.

Aplicarea articolului 22

Valentin Stan a detaliat cum articolul 22 permite retragerea permisului de conducere în cazul în care șoferul nu poate fi testat pe loc pentru alcool sau substanțe psihoactive, dar există indicii clinice de consum. Poliția rutieră ar fi trebuit să aplice această reglementare.

„Retragerea permisului de conducere se dispune de către poliția rutieră și în cazul în care titularul nu a putut fi supus testării pe loc,” a amintit Stan.

Cazul Pascu și incompetența poliției

Stan a criticat poliția pentru că nu a aplicat reglementările existente în cazul lui Pascu, tânărul care a fost implicat în accidentul tragic. El a menționat că Pascu nu ar fi trebuit să fie lăsat să conducă în condițiile în care avea droguri în mașină și asigurarea expirată.

„Pascu nu ar fi trebuit să fie pus în afara oricărei posibilități de a ucide oameni nevinovați, de a nu se mai urca la volan,” a spus Stan.

Mașina fără RCA valabilă

Stan a adus în discuție și faptul că mașina condusă de Pascu nu avea RCA valabil, ceea ce ar fi trebuit să ducă automat la reținerea talonului și plăcuțelor de înmatriculare. El a subliniat că aceste aspecte demonstrează ineficiența și nepăsarea poliției.

„Mașina avea asigurare RCA expirată de pe 24/06/2023. Șoferii găsiți în trafic cu polița RCA expirată sunt amendați și li se rețin talonul și plăcuțele de înmatriculare,” a adăugat acesta.

Concluzie și critici la adresa poliției

În concluzie, Valentin Stan a subliniat că toate aceste neglijențe din partea poliției au contribuit la tragedia de la Vama Veche. El a insistat că reglementările există, dar nu sunt aplicate corect, ceea ce pune în pericol viețile cetățenilor.

„Acest lucru are legătură directă cu ineficiența poliției și nu cu un vid de reglementare,” a menționat vehement Stan.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”