Valentin Stan – istoric și analist politic – a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a explicat care ce a însemnat tratatul INF (Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare). Urmăriți AICI, integral, emisiunea lui Marius Tucă
„Tratatul INF este unul de control al armelor, rachete cu rază medie de acțiune, care pot duce încărcătură nucleară. Tratatul interzicea rachetele cu rază medie de acțiune și care pot căra cu ele focoase nucleare. A fost în vigoare între decembrie 1987 și 2 august 2019. Trump a scos America din acest tratat cu Federația Rusă. SM-3 este rachetă standard de interceptare (vine o rachetă spre tine și tu lansezi alta pentru a o distruge). Racheta Tomahawk este de croazieră. MK 41 este bateria care lansează SM-3”, a spus analistul politic.
Există patru clasificări generale ale rachetelor balistice: cele cu rază scurtă de acțiune (ajung la mai puțin de 1.000 de kilometri), cu rază medie de acțiune, cu rază intermediară (ajung între 1000 și 3000 de kilometri) și cele intercontinentale (ajung la peste 5.500 de kilometri). „INF a interzis rachetele cu rază medie și rază intermediară. INF le interziceau dacă bazele de lansare erau terestre. Deci, INF-ul interzicea rază medie de acțiune și rază intermediară, adică interzicea tot între 1000 și 5500 de kilometri, dacă erau terestre”, a mai spus Valentin Stan.
Sunt oameni care cred că România are o armată slabă și că am fost acceptați în NATO datorită poziției noastre strategice. Însă adevărul este că România nu este un stat peste care poți trece cu vederea când vine vorba de forțele armate.
În 2023, țara noastră ocupă, ca putere militară, locul 47 din 145 de state analizate de Global Firepower.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”
Citește și…
Microbuz plin cu MILITARI americani de la Baza Deveselu, răsturnat în Caracal