Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » Victor Ponta: „Nu este vorba de persoana doamnei Șoșoacă. Președintele trebuia să vegheze pentru respectarea CONSTITUȚIEI”

Victor Ponta: „Nu este vorba de persoana doamnei Șoșoacă. Președintele trebuia să vegheze pentru respectarea CONSTITUȚIEI”

În cadrul unei ediții transmise live de Gândul, cei doi invitați ai emisiunii, fostul premier al României, Victor Ponta, dar și avocatul și fostul procuror Liviu Drăgănescu, au abordat teme precum loialitatea constituțională, relația dintre instituțiile statului și respectarea deciziilor Curții Constituționale. De asemenea, s-a adus în discuție implicarea Curții Constituționale în soluționarea conflictelor juridice și importanța acestui principiu pentru președintele României. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Liviu Drăgănescu, avocat și fost procuror a subliniat că loialitatea constituțională reprezintă un pilon fundamental în relațiile dintre autoritățile statului. Acest principiu a fost adesea reiterat de Curtea Constituțională, inclusiv în deciziile recente referitoare la conflictele juridice dintre instituții. Fostul premier a reamintit că atât președintele, cât și orice candidat la această funcție, trebuie să respecte Constituția în mod loial și deplin.

„Instanța de contencios constituțional a dat eficiență principiului loialității constituționale, statuat în jurisprudența Curții cu mult timp în urmă,” a declarat acesta.

Conflictul de natură juridică în cazul moțiunii de cenzură

Liviu Drăgănescu a făcut referire și la un conflict de natură juridică apărut în cazul moțiunii de cenzură împotriva fostului prim-ministru Florin Cîțu. Curtea Constituțională a recunoscut conflictul, dar a decis că Parlamentul trebuie să voteze moțiunea. Drăgănescu a evidențiat faptul că acest caz a arătat importanța loialității constituționale în colaborarea dintre instituții.

„Curtea Constituțională a spus că moțiunea de cenzură trebuie votată, subliniind astfel principiul loialității constituționale,” a explicat fostul procuror.

Responsabilitatea președintelui față de Constituție

Un alt subiect abordat de Liviu Drăgănescu a fost rolul președintelui în a veghea la respectarea Constituției. El a amintit că această responsabilitate este consfințită prin Constituție, iar ignorarea acestei obligații pune în pericol valorile democratice. Acesta a subliniat că un președinte trebuie să respecte toate deciziile constituționale și să fie un garant al acestora.

„Președintele României veghează la respectarea Constituției, potrivit articolului 80 din legea fundamentală,” a subliniat Drăgănescu.

Poziția față de cazul Șoșoacă

În ceea ce privește situația Dianei Șoșoacă, Drăgănescu a explicat că nu este vorba despre persoana candidatului, ci despre respectarea principiilor constituționale de către oricine candidează la Președinția României. El a subliniat că decizia Curții Constituționale cu privire la acest caz se va baza pe respectarea loialității constituționale.

„Nu discut de persoana Diana Șoșoacă, ci de respectarea principiului constituțional de loialitate de către orice candidat,” a clarificat Drăgănescu.

Mesaj pentru viitorii candidați la Președinție

Liviu Drăgănescu a transmis un mesaj către toți cei care vor să candideze la Președinția României. El a subliniat că respectarea Constituției este o obligație esențială și că niciun candidat nu ar trebui să ignore această cerință fundamentală.

„Oricine candidează la Președinția României trebuie să respecte deciziile Curții Constituționale și să apere valorile democratice,” a încheiat Liviu Drăgănescu.

Decizia Curții Constituționale – „Nu doar greșită”

Victor Ponta a analizat declarația lui Petre Lăzăroiu conform căreia decizia Curții Constituționale referitoare la anumite candidaturi politice, au implicații grave asupra democrației. Acesta a menționat că decizia este nu doar eronată, dar și dificil de remediat, conform fostului judecător Petre Lăzăroiu.

„Decizia Curții este nu numai greșită, dar și cu consecințe ireparabile. Dar decizia cu Băsescu nu a fost greșită și ireparabilă?,” a declarat Ponta, citându-l pe Lăzăroiu.

România între valorile democratice și oportunism

Liviu Drăgănescu a criticat atitudinea de „frate cu diavolul până treci puntea”, spunând că, de multe ori, românii sacrifică principiile pentru a atinge obiective pe termen scurt. Acesta a susținut că această abordare subminează valorile democratice.

„Dacă te aliezi cu diavolul pentru a-ți atinge scopurile, când ajungi la destinație, nu mai ești tu,” a intervenit Drăgănescu.

Impactul deciziilor greșite asupra democrației

Fostul premier a răspuns la acuzațiile care fac referire la faptul că o decizie eronată a Curții Constituționale poate avea un impact major asupra funcționării democrației. Ponta a declarat că anularea candidaturii Dianei Șoșoacă nu reprezintă încălcarea pe deplin a democrației din România.

„Nu sunt deloc de acord că s-a prăbușit democrația în România dacă nu candidează Șoșoacă,” a spus Ponta.

 

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Bianca este absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Jurnalism. A debutat în carieră pe ... vezi toate articolele