VIDEO Adrian Năstase: „Anul viitor vom urmări o chestiune absolut inevitabilă – rescrierea convențiilor privind refugiații și reglementări noi privind dreptul de azil”

Publicat: 19/12/2022, 23:14

Problema migrației, motivul principal evocat de Austria pentru blocarea aderării României la spațiul Schengen este una reală și este una de care Europa s-a cam săturat, spune fostul premier al României, Adrian Năstase, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Întrebat de ce nu am intrat acum în 2022 în spațiul Schengen, Adrian Năstase spune: „Eu cred au fost cel puțin 3 categorii de cauze. O cauză legată de un fenomen mai general în Europa, fenomenul migrației. Occidentalii au obosit se ocupe de problemele astea și de valurile succesive de migranți. Au fost unele care au fost acceptate atâta vreme cât era nevoie de forță de muncă. În Germania au venit turcii, după aceea în Franța magrebienii, în nord au venit într-o vreme romi, nu neapărat muncească.

Deci s-au întâmplat toate lucrurile astea. În momentul în care unele dintre țări care au intervenit în diferite conflicte prin diferite zone și-au luat jucăriile la un moment dat și au plecat acasă. Și au început vină afganii, au început vină sirieni, turcii n-au mai vrut sau n-au mai putut fie neapărat un filtru foarte serios și au început o afluire spre spre zonele centrale ale Europei. Deci problema este reală”, a declarat Adrian Năstase.

Fostul premier a precizat că cel mai probabil în 2023 se va pune problema rescrierii convențiilor privind refugiații și reglementări noi privind dreptul de azil.

„Spuneam ăsta e una dintre probleme și probabil anul viitor vom urmări o chestiune pe care, absolut inevitabilă, rescrierea convențiilor privind refugiații și reglementări noi privind dreptul de azil”, a afirmat el.

De asemenea, el afirmă că ceea ce face acum Austria cu România au făcut-o în trecut și alte țări europene, adică au pus în sarcina noastră probleme cu care acele țări se confruntau dar care nu erau generate de România sau cele invocate erau net inferioare problemelor cu care se confruntau în realitate.

„2. problema Austriei. Austria, fără îndoială, are un guvern oarecum instabil, are o anumită orientare, cu anumite probleme, cu alegeri care urmează și ei practic au vrut scoată România la tablă ca țap ispășitor pentru ceea ce se întâmplă în Austria.

Dar lucrul ăsta l-au făcut francezii spre exemplu, la un moment dat. În cartea lui publicată înainte fie ales președinte, Sarkozy povestește vizita pe care a făcut-o la București la invitația mea, era ministru de interne, pentru a rezolva problema așa-ziși lor copii cerșetori. Și chiar erau. Dar erau câteva sute de copii de cerșetori romi, în principal la Paris.

Eu i-am spus domnului ministru atunci: „Problema dumneavoastră e este cu cele câteva milioane de magrebieni, nu cu câteva sute de romi, dar dacă vreți, sigur am înțeles. Ne puneți la tablă în scop pedagogic, îi arătați pe ei în ziare, erau tot timpul, veniți la București și găsim o soluție.

L-am invitat la București, am semnat un document, am început trimit ofițer de legătură de la Ministerul de Interne și problema a dispărut, iar Sarkozy, în cartea sa vorbește despre vizita lui la București, unde l-a întâlnit pe „strălucitul prim-ministrul român Adrian Năstase”, a declarat el.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar