VIDEO | Adrian Severin, fost ministru al Afacerilor Externe: „Israelul pierde războiul de comunicare”
This browser does not support the video element.
Adrian Severin, fost ministru al Afacerilor Externe, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. În unele cazuri, percepția ar putea fi mai importantă decât realitatea, consideră acesta. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
„Bun, putem să înțelegem principiu din fizică, acțiune și reacțiune. A fost o acțiune, a Hamas, apoi reacțiunea. Le-am spus tuturor celor care m-au ascultat: gândiți-vă că dacă reacția va fi disproporționată, în loc să câștigați simpatii în lume (și aveți nevoie de simpatii), veți câștiga antipatie. Lucrurile astea încep să se întâmple. Vreau să atrag atenția că este împotriva intereselor Israelului dacă nu ține cont de asta. Se întâmplă un lucru care nu prea s-a mai întâmplat de multă vreme, anume că Israelul pierde războiul mediatic, de comunicare. Uneori este mai importantă percepția decât realitatea. O reacție disproporționată va tulbura lucrurile și va crea probleme și mai mari. Al doilea lucru care mă tulbură este lipsa de preocupare pentru ce se întâmplă a doua zi după presupusa victorie, după eliminarea Hamasului. Nu știu ce înseamnă eliminarea unei organizații teroriste, dar să zicem că se ajunge acolo. Ce se întâmplă a doua zi?”, a spus Adrian Severin.
Acesta a vorbit și despre poziția Iranului, care este „foarte inteligentă”.
„O implicare în război însemna escaladarea conflictului și intrarea în prima linie a Iranului. Un ultimele decenii, iranienii nu au încercat să intre în luptă direct și personal cu cei pe care îi contestă. Au fost intermediari, au fost organizații pe care le-a susținut, dar direct n-a intrat. De data asta este și mai inteligentă poziția – lasă Israelul să se autoizoleze prin excesul în reacția față de Hamas”, a declarat fostul ministru al Afacerilor Externe.
Referitor la declarațiile transmise de SUA în acest caz, Adrian Severin a precizat că „ultimele mesaje americane sunt în regulă. Desigur, nu mai are credibilitate suficientă. Ei cred că ar trebui create două state, să nu se exagereze cu reacția, să nu fie disproporționată, să nu se urmărească ocuparea întregului teritoriu. Din punctul meu de vedere, aceste concluzii sunt corecte. Ele sunt foarte asemănătoare și cu cele ale rivalilor, ale Rusiei și Chinei. Toată lumea se simte obligată să spună oarecum același lucru, pentru că sunt singurele poziții rezonabile și practice.”
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”