VIDEO | Adrian Severin, fost ministru al MAE: „Putem vorbi despre o dezordine post-unipolară. Echilibrul se poate realiza cu apariția mai multor poli”

Publicat: 03 08. 2023, 11:03
Actualizat: 03 08. 2023, 11:03

This browser does not support the video element.

Adrian Severin, fost ministru al Afacerilor Externe și europarlamentar, președinte al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Conform acestuia, la ora actuală nu mai putem vorbi despre o ordine unipolară, ci despre o dezordine post-unipolară. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

„După ce Crimeea a fost anexată de Rusia, există un punct de vedere tacit asumat în toate cancelariile occidentale, anume că acest teritoriu va rămâne definitiv Rusiei. Ori de câte ori s-a mai discutat câte ceva la Minsk, s-a discutat despre alte teritorii, dar nu despre Crimeea, tocmai pentru că s-au gândit că a fost un teritoriu autonom, că este esențial strategie. În continuare, concepția nu s-a schimbat. Există o anumită ipocrizie: pe de-o parte susții integritatea teritorială, iar pe de altă parte lași alături această chestiune”, a declarat Adrian Severin.

Cum se poate realiza echilibrul

„Ordinea bipolara s-a dovedit a fi una tensionată. Strictura tensionată este cea care se bazează pe doi poli. Pe un singur pol, ordinea unipolară este instabilă. S-a dovedit, ea a apărut cumva spontan și s-a prăbușit la fel, că la ora actuală nu mai putem vorbi despre o ordine unipolară, ci despre o dezordine post-unipolară.

Echilibrul nu se poate realiza decât dacă apar mai mulți poli. Îmi place, mai degrabă, să îi spun centru, pentru că un centru este cel care iradiază prin oferta pe care o face. Cel care deține poziția centrală trebuie să fie capabil ca prin ofertele pe care le face, prin atitudinea lui să mărească raza cercului, să mărească aria cercului. Poți mări aria de influență dacă nu o faci prin o presiune, dacă nu o faci prin dominație. O poți mări prin proiecte economice, o poți mări prin dezvoltare. În momentul în care vorbim despre in-out-down, deja mergem spre stricarea oricărui echilibru. Aceasta este formula anti echilibru. Vom avea centre, dar nu e suficient să avem mai multe centre sau mai mulți poli. Ei trebuie să fie în echilibru, deci să fie cumva echipotenți”, a mai spus fostul ministru al Afacerilor Externe.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”