Prof. Dr. Alexandru Rafila, actualul ministru al Sănătății și fost reprezentant al României la OMS, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție specială, transmisă live de Gândul. Acesta a devoalat faptul că, pe fondul variabilității virusului, gradul de protecție al vaccinurilor este extrem de mic, în special în cazul tulpinei Omicron.
Și atunci apare, firesc întrebarea: de ce le mai cumpărăm, de ce mai investim bani în ele? Iată care este explicația ministrului Rafila despre acest subiect care a stârnit diverse comentarii și interpretări în spațiul public.
„Aș vrea să abordez puțin diferit discuția, dincolo de doze și dincolo de interesul pentru vaccinare trebuie să avem și o explicație de natură medicală, științifică și este o evidență care, din păcate, nu poate fi combătută. Știți că atunci s-au încheiat aceste acorduri, am avut următoarea situație: studiile clinice care stăteau la baza aprobării acestor vaccinuri, arătau o protecție împotriva îmbolnăvirii care a variat între 85 și 94% în funcție de tipul de vaccin.
Odată cu trecerea timpului și a variabilității virusului, gradul de protecție a scăzut și s-a ajuns în situația în care, practic, față de tulpina Omicron protecția s-a apropiat de zero. Scopul inițial al vaccinării, scopul acestei campanii de vaccinare a fost să oprească pandemia. Iar lucrul ăsta nu a mai avut loc. Noi ne-am îndepărtat foarte mult de la scopul inițial.
Ar trebui să avem o discuție sinceră, deschisă cu Comisia Europeană, care ne-a reprezentat în negocierile cu producătorii. Sunt convins că toată lumera a fost și este de bună credință. E vorba de semnificația acestui fapt că luăm niște vaccinuri, nu le utilizăm, le distrugem și le și plătim.”
Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.