Prof. univ. dr. Valentin Stan, istoric și analist politic, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a comentat acordul privind intrarea României în Schengen aerian și maritim. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
„Am înțeles că este o mare victorie ce au obținut oamenii ăștia, să intrăm în Schengen. Am văzut și eu ce s-a spus, fel de fel de lucruri, fel de fel de idei. Totul este bine până când colaboratorii încep să mintă. Hai să explicăm câteva lucruri. Hai să vedem și noi documentul negociat de Guvernul României. Schengen este un spațiu în care, inițial, gândirea a fost – cetățenii să poată circula fără să arate pașaportul. Era centrat pe persoane, dar importanța economică este teribilă, pentru că vorbim de granițe terestre, acolo unde transportul de mărfuri trebuie să aștepte enorm dacă nu faci parte din sistemul Schengen, iar asta înseamnă pierderi de miliarde. Noi am reușit să închidem un acord cu Austria, care ne-a blocat până acum. Ne-a zis că nu ne lasă. Până la urmă, noi am obținut de la austrieci această concesie. Interesul nostru era legat de frontierele terestre”, a declarat Valentin Stan.
Analistul politic a analizat două puncte din documentul Consiliului JAI.
„Ca să ne lase în Air Schengen, trebuie controale la frontiere terestre dintre Bulgaria și România, precum și de către România la frontiera cu Ungaria. Deci, în acest set de obligații suntem constrânși să sporim controalele la frontiera cu Ungaria. Schengen este despre frontiere interne libere. Dacă noi intrăm în Schengen, nu suntem presupuși să sporim controale la frontierele interne, pentru că între Ungaria și România, frontiera devine Schengen. Dacă sporești control la frontierele între România și Ungaria, se cheamă că te îndepărtezi de Schengen. Din punct de vedere terestru, frontiera dintre noi și Ungaria este o frontieră externă Schengen, deci noi suntem în afară. Tu, de fapt, îți creezi obstacole suplimentare în a adera terestru la Schengen, amplificând controale la frontiera ta cu Ungaria, care ar trebui să devină una internă, deci fără control. În loc să mergi spre ideea de a te adăuga la spațiul de liberă circulație, construiești bariere între tine și Ungaria”, a mai spus acesta.
În ceea ce privește condiția privind angajamentul de a discuta despre o posibilă ridicare a controalelor la frontierele terestre, istoricul a spus: „În 2024 povestim?! Te condiționează. Dacă vei primi acceptul Austriei, te condiționează de situația migrației din Austria, care poate fi o situație prin Croația, prin Serbia, prin Ungaria. Adică, eu discut cu tine în funcție de cum mă simt în materie de migrație la mine în Austria.”
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”