VIDEO Av. Toni Neacșu, despre decizia CCR care reglementează întreruperea prescripției: „CCR încearcă să explice o decizie dată acum 4 ani și să oblige statul să facă acum ce trebuia din 2018”

Publicat: 09/06/2022, 23:35

Acum CCR, după 4 ani de zile vine și încearcă să explice acea decizie din 2018 și să oblige organele statului, respectiv Parlamentul, Guvernul dar mai ales judecătorii să facă ceea ce trebuiau să facă din 2018. Prescripția ar trebui să fie durata maximă în care statul român poate trage la răspundere penală o persoană pentru că a săvârșit o infracțiune, spune avocatul Toni Neacșu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.

„În 2018 CCR a luat o decizie prin care a constatat anumite lucruri legate de prescripție. Prescripția ar trebui să fie durata maximă în care statul român poate trage la răspundere penală o persoană pentru că a săvârșit o infracțiune. Altfel spus, nu poți să urmărești penal o persoană, orice perioadă. Logica spune că ar trebui să existe un interval de timp în care trebuie să se pronunțe o hotărâre definitivă în care să stabilești dacă acea persoană este vinovată sau nu.

O justiție târzie e cam injustiție. Nu poți ca după 20 de ani să pedepsești pe cineva ca a băgat mâna în buzunar. În funcție de gravitatea unei infracțiuni e stabilit un anume termen maxim în care organele statului trebuie să se miște pentru a trage la răspundere acea persoană.

În 2018 CCR a dat o decizie, publicată în Monitorul Oficial, în care a spus că cei care au redactat actualul Cod Penal au greșit în momentul în care au reglementat că procurorii, respectiv polițiștii pot întrerupe la nesfârșit acest să lungească această perioadă maximă în care o persoană poate fi sancționată de stat.

Constituția României spune că în 45 de zile după ce CCR se pronunță și publică în Monitorul Oficial o decizie trebuie să pune de acord legea cu Constituția. Parlamentul României de atunci nu a făcut acest lucru. De asemenea, nici Guvernul nu a făcut nimic deși putea să emită o OUG pentru că nu aveam acel referendum pe justiție. Nu a făcut nimeni absolut nimic.

Acum CCR, după 4 ani de zile vine și încearcă să explice acea decizie din 2018 și să oblige organele statului, respectiv Parlamentul, Guvernul dar mai ales judecătorii să facă ceea ce trebuiau să facă din 2018”, a declarat avocatul Toni Neacșu.

Decizia Curții Constituționale a României (CCR) din data de 26 mai 2022 pe tema neconstituționalității art. 155 Cod penal care reglementează întreruperea prescripției a fost publicată în Monitorul Oficial.

O altă decizie a CCR din 2018, pe aceeași speță, constata faptul că dispozițiile art. 155 nu sunt suficient de clare, iar cea de acum precizează că legea nu a fost pusă în acord cu dispozițiile Curții.

„România nu a avut legislație care să întrerupă cursul prescripției între data de 26 aprilie 2018 când CCR a pronunțat prima decizie de neconstituționalitate a prevederilor art 155 și 26 mai 2022, când a constatat că Legiuitorul nu a făcut nimic pentru a pune în acord normele de drept cu decizia instanței de control constituțional”, se arată în motivarea deciziei CCR, publicată în Monitorul Oficial.

Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare