Europa de est a început să fie din ce în ce mai vocală în fața Europei de vest, lucru care nu s-a mai întâmplat până acum. De asemenea, estul se bucură și de „spatele” Statelor Unite și ale Marii Britanii, spune analistul politic Bogdan Teodorescu, invitata lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.
„S-a întâmplat un lucru care nu era previzibil acum cinci luni. Europa de est „s-a obrăznicit”. Sub conducerea Poloniei pe axă cu Ucraina și cu tutelajul american Europa de est ridică vocea la Europa de vest.
Replici cum au venit dinspre Varșovia, Praga sau baltici împotriva Berlinului sau Parisului nu s-au auzit niciodată. Frazele acelea dure, acuzele împotriva lui Macron sau Scholtz nu s-au auzit niciodată”, a declarat Bogdan Teodorescu.
Analistul politic spune că în momentul de față Europa de est a devenit un bloc solid care are alături două super puteri, iar Europa de vest se vede confruntată pentru prima dată în istorie.
„Europa de est a devenit pentru prima dată un bloc unitar care are în spate o super putere – Statele Unite și care are alături o altă mare putere – Marea Britanie.
În momentul de față, Europa vestică se trezește confruntată în premieră de o Europă estică cvasi-unită din care este scos elementul ungar, care e contestatara Europei, dar în altă parte”, a spus Teodorescu.
De asemenea și România s-a raliat blocului estic și a criticat inițiativa lui Macron cu privire la modificarea tratatelor.
„Iohannis a contestat ideea lui Macron de rescriere a tratatelor. Nu e la fel de vocal, dar la momentul cheie a zis „nu”. România s-a raliat țărilor care au blocat inițiativa lui Macron. România intră într-o formă mai lentă, dar și România este tot în această zonă a unei Europe de est critică, a unei Europe de est cu personalitate și număr. Dacă numărăm țările estice – nu sunt foarte puține. Din nord până în sud e o „salbă” de țări, care toate unite la un loc și vorbim de niște valori europene în ceea ce privește subiectul Ucrainei își capătă voce și valență”, a spus el.
Analistul spune că în acest moment o pace rapidă între Rusia și Ucraina ar fi mai de interes pentru Europa de vest pentru a estompa vocea estului.
„Este un proiect european la care vestul nu se aștepta și pe care nu și-l dorește foarte tare. Iată un alt motiv pentru care o pace rapidă ar fi utilă, fiind că Europa de est ar putea fi pusă din nou la locul „hărăzit””, a declarat analistul.
Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.