România nu are nicio problemă din perspectiva asigurării cu energie electrică și nici nu vom ajunge în situația Germaniei unde la iarnă instituțiile publice, dar și unele locuințe vor avea un maximum de 19 grade Celsius, spune ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.
Întrebat dacă românii vor ajunge în situația de a reduce temperatura în case la 19 grade Celsius așa cum se recomandă prin Europa sau dacă vor exista probleme majore cu aprovizionarea cu energie, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu a declarat: „Nu știu care vor fi elementele de de comunicare pe care le va folosi Ministerul Energiei, dar din perspectiva asigurării cu energie, eu cred că România nu are nicio problemă.
Unii o fac pentru că nu au energie. Noi ar trebui să o facem pentru că începem să nu ne mai permitem energia. Dar nici într-un stil de genul acesta cazon.. nu știu, nu mi se pare chiar productiv să vii la noi cu un mesaj cum este în Germania.
Educația asta cu privire la consumul energetic nu o faci peste noapte și nu face decât să irite, dar evident, poți să ai o serie de mesaje de cumpătare, să le zicem să nu mai facem risipă. Dar să ajungi să spui și câte grade stai în casă..”, spune ministrul Finanțelor.
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a anunţat vineri noi reglementări pentru a se economisi energie, pe fondul temerilor legate de o penurie de carburanţi ca urmare a disputei cu Rusia din cauza războiului din Ucraina.
Clădirile publice vor putea fi încălzite doar la o temperatură de maximum 19 grade Celsius, clădirile şi monumentele nu vor mai fi iluminate noaptea şi panourile publicitare nu vor fi iluminate, a declarat ministrul Habeck pentru ziarul Sueddeutsche Zeitung.
„Clădirile publice, cu excepţia spitalelor şi a instituţiilor sociale, desigur, ar trebui să fie încălzite la 19 grade Celsius”, a mai spus Robert Habeck.
Cel mai mare proprietar de imobiliare din Germania și-a avertizat chiriașii că, în toamnă, nu vor putea să își încălzească locuințele mai mult de 17 grade pe timpul nopții, între orele 23 și 6. Compania Vonovia a anunțat joi printr-un comunicat că această decizie are drept scop economisirea de energie și gaze.
În timpul iernii, temperatura ideală în casă este de 21°C, pe când vara, unele persoane preferă să-și păstreze camerele mai reci, la aproximativ 20°C.
Totuși, dacă dormitoarele sunt la ultimul etaj pe partea unde bate soarele și ai un singur termostat care reglează căldura întregului spațiu de locuit, probabil vei dori să menții un nivel mai scăzut, în jurul valorilor de 18-20, pentru a nu încălzi excesiv în acele camere.
Este valabil și dacă device-ul este situat în camera cea mai călduroasă, ceea ce înseamnă că locuitorii acesteia vor trebui să suporte, pentru binele celorlalți, câteva grade în plus.
Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.