Războiul din Ucraina a schimbat paradigma în ceea ce privește dependența și globalizarea și din acest lucru trebuie să învățăm. În acest moment economia Europei este dependentă de Rusia, spune ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.
„Trebuie să învățăm ce înseamnă dependența. Când lucrurile merg bine, globalizezi totul face o economie globală, totul merge perfect.
Considerăm că piața liberă e perfectă și nu ne uităm la micile imperfecțiuni sau chiar dependențele care se creează. În situația dată este dependența de Rusia, de exemplu. Economia europeană este dependentă de gazul rusesc.
De asemenea, economia globală este dependentă de China și acest lucru s-a văzut când nava
La fel de bine am văzut ce înseamnă dependența de China la un moment dat, când un vapor, Canalul Suez a fost blocat, sau am văzut și în primăvara acestui an când China a avut o parte de importuri blocate pe pandemie COVID, iar toate toată cererea, toate stocurile erau blocate în acele porturi și comerțul global era oarecum în într-o zonă de mă rog era mai „răcită”.
Se vede foarte clar că e e foarte important să găsești soluții de backup. Deci a fost o politică globală la un moment dat. Eu cred că acest război ne va învăța să restructurăm economia”, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.
Ever Given este una dintre cele mai mari nave cargo din lume, măsurând 400 de metri și cântărind 200.000 de tone. Vasul a fost sechestrat timp de trei luni în Egipt, din cauza autorităților de la Cairo care cereau despăgubiri uriașe pentru blocarea canalului.
Ever Given a fost lăsată să își continue drumul către portul Rotterdam la începutul lunii iulie, în urma unei înțelegeri între proprietarul vasului și autoritățile egiptene. Nava a avut nevoie de peste 20 de zile pentru ajunge din Egipt la destinație.
O recesiune în Germania, cea mai mare economie a zonei euro, este din ce în ce mai probabilă, iar inflaţia va continua să accelereze şi toamna aceasta ar putea înregistra un vârf de peste 10%, se arată în raportul lunar al Băncii Centrale a Germaniei.
Cu o economie dependentă puternic de gazele ruseşti, Germania este printre cele mai vulnerabile ţări la o tăiere a livrărilor de energie, iar creşterea costurilor afectează deja producţia, efectele urmând să fie şi mai dureroase în următoarele luni.
Rusia reduce exporturile de gaze ca răspuns la sancţiunile occidentale, iar majoritatea economiştilor susţin că o recesiune în Germania este inevitabilă.
Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.