Românii care vor să-și reducă ratele la bănci ar putea să opteze pentru una din cele 3 soluții propuse de Guvern. Perioada cu dobânzi mici s-a terminat, spune ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.
Întrebat ce trebuie să facă românii care suportă din ce în ce mai greu ratele la bănci din cauza creșterii continue a indicelui ROBOR la 3 luni, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu spune: „Sunt câteva soluții. Prima este schimbarea indicelui la care te raportezi, să treci de la ROBOR la IRCC, cel puțin pentru cei care au credite ipotecare.
Pe de altă parte, există posibilități de refinanțări, de credite cu rescadențări, că dacă ai plătit, de exemplu, 3 ani dintr-un credit, nu mai sta în rata aceea care tot îți crește. Negociezi cu banca și o să vezi că îți vine rata mai mică.
Pe de altă parte, am luat și această măsură de „salvgardare” pentru cei care chiar nu mai au cum să își plătească ratele – o amânare de 9 luni evident, ea nu este o un prânz gratuit, la final ar trebui să plătești și ratele, dar este o bulă de oxigen, o supapă pe care poți s-o folosești.
Ministrul Finanțelor spune că s-a terminat „era” dobânzilor mici la bănci.
Perioada cu cu dobânzile mici nu mai este de actualitate și o perioadă mai lungă de timp, dobânzile nu vor fi chiar în zona aceasta, vor mai scădea, dar nu vor fi foarte mici, cum ne-am obișnuit”, a declarat ministrul Finanțelor.
Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie al BNR, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că ratele românilor vor crește cu certitudine.
„Vedem o iarnă complicată. Vom vedea efecte din ce în ce mai vizibile ale măsurilor de politică monetară și aici știm cu toții și este un subiect amplu dezbătut faptul că indicele IRCC va crește. Este o certitudine că va crește. Prin definiția lui are o întârziere de până la 6 luni, deci vor vedea românii și rate mai mari la bănci. Aceste creșteri de dobândă nu le facem din plăcere. Le facem din necesitate. Vor afecta buzunarul românilor, asta este o certitudine”, a afirmat Cristian Popa.
„IRCC niciodată nu va fi câte ROBOR la 3 luni și este o chestie de logică. Pentru cei care nu știu, el chiar dacă vine cu întârziere în creștere, el va fi întotdeauna mai mic decât ROBOR la 3 luni”, a precizat ministrul Finanțelor.
IRCC înseamnă Indicele de referință pentru creditele consumatorilor. IRCC zilnic al pieței monetare interbancare se calculează zilnic și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară.
IRCC trimestrial se calculează la finalul fiecărui trimestru. IRCC trimestrial se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor, potrivit BNR.
Indicele IRCC, în 22 august 2022 a fost: 6.15%, în timp ce indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la 7,97% pe an.
Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.