Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » VIDEO | Cezar Osiceanu: „Aviația este singurul domeniu din lume în care nu profitul este tema principală, ci siguranța zborului. Primii care au fost dați afară au fost piloții și însoțitorii de bord”

VIDEO | Cezar Osiceanu: „Aviația este singurul domeniu din lume în care nu profitul este tema principală, ci siguranța zborului. Primii care au fost dați afară au fost piloții și însoțitorii de bord”

Cezar Osiceanu, pilot, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a vorbit despre principalele cauze care au dus la declanșarea haosului de pe aeroporturile naționale și internaționale, odată cu anularea unui număr considerabil de curse aeriene. Invitatul lui Marius Tucă a precizat că, în aviație, siguranța zborului trebuie să fie tema principală, și nu profitul.

„Toate celelalte mecanisme care funcționează pe pământ sunt legate de un scop anume, și anume profitul. În aviație este singurul domeniu din lume în care nu profitul este tema principală, subiectul principal, spunem, principiul de bază, ci siguranța zborului. Trebuie reținem următorul lucru: fiecare ‘NU’ care scrie acolo nu faci, a fost scris cu sânge, deci nu există altă cerneală în aviație. Aviația a explodat, efectiv, pentru a devenit, dintr-odată,mijlocul cel mai ușor și mai rapid de comunicare între oameni. Odată cu această această mișcare fantastică, la nivel planetar, care se numește ‘neoliberalism’, au apărut, ca urmare, și efectele inaviației”, a afirmat Cezar Osiceanu.

Cezar Osiceanu a afirmat că reducerea zborurilor de la 100.000 pe zi, la 10.000, odată cu debutul pandemiei, a provocat un adevărat haos în întregul sistem.

„Efectele inaviației au fost introducerea corporatiștilor și gândirii corporatiste într-un segment care, încă o dată precizez, are ca scop unic siguranța, nu banul. Și atunci, dintr-o dată, s-a schimbat paradigma aviației și, în loc apară avioane noi, mai performante, fie celelalte casate, trimise la plimbare, tăiate, s-a luat, practic, orice rablă care mai putea zboare și hai zburăm cu ea, ca facem bani. Asta a ținut până în 2019 și trebuie înțelegem în ce punct am ajuns în 2019, care este anul de vârf al aviației, în care 100.000 de zboruri se efectuau zilnic pe planetă. Când a venit pandemia, s-a ajuns la 10.000 de zboruri pe zi și asta s-a prăvălit în cascadă asupra întregului mecanism”, a precizat Cezar Osiceanu.

Invitatul lui Marius Tucă a precizat că această situație de criză a fost accentuată și de faptul că o mare parte din piloții și însoțitorii de zbori au fost concediați.

„Dintr-o dată, corporatiștii și-au păstrat toate pozițiile bine plătite și primii care au fost dați afară au fost tocmai piloții, însoțitorii de bord, personalul acesta, unii zic auxiliar. La aeroportul Heathrow s-a cerut imperios ca toate companiile să-și reducă cu 10% traficul programat pe acest aeroport, pentru nu fac față la bagaje. Este un algoritm matematic care face calculul cât timp îi ia unui bagaj ajungă din punctul A în punctul B, cum trebuie vină încărcătorul să-l preia și așa mai departe. Dar nimeni nu s-a gândit la această explozie fantastică de 100.000 de curse pe zi în tot mapamondul și, automat, și impactul pe care l-a avut asupra aeroportului din Heathrow.

În momentul în care a avut loc BREXIT-ul și această restrângere formidabilă, ei au fost furnicile care au plecat primele, au fost date afară din sistem și, astăzi, nimeni nu se mai duce, în condițiile de inflație, ia un astfel de job, când poate muncească bine-merci la un orice alt depozit”, a menționat Cezar Osiceanu.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, ... vezi toate articolele