VIDEO | Cezar Osiceanu: „Nicăieri nu este mai perceptibilă apropierea de Dumnezeu decât atunci când ești într-o furtună. Folosirea avionului pe mentalitatea autobuzului este total interzisă”
This browser does not support the video element.
Cezar Osiceanu, pilot, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a vorbit despre pasiunea sa pentru aviație și ce anume l-a condus către acest drum pe care îl urmează de mai bine de 40 de ani. Invitatul lui Marius Tucă este de părere că apropierea de Dumnezeu este extrem de perceptibilă în aviație și că, atât piloții, cât și pasagerii care urcă la bordul avionului, formează un TOT unitar.
„M. Tucă: De ce pasiunea asta pentru zbor?
Cezar Osiceanu: Pentru că ‘Micul Prinț’ era cartea pe care mi-o citea mama mea când eram mic și a fost laitmotivul pentru care am învățat să scriu și să citesc la 5 ani de zile. După care, toată această pasiune, plecând spre aviație, cerul, și așa mai departe, am putut să o urmez pe un film normal. Liceul de aviație, școala de aviație.
M. Tucă: Adică drumul clasic pentru a ajunge pilot. Și la TAROM câți ani ați lucrat?
Cezar Osiceanu: Din 1993. Sunt cel mai vechi angajat nepensionar, în continuare.
M. Tucă: Există Dumnezeu?
Cezar Osiceanu: Există. Să știți că nicăieri nu este mai perceptibilă apropierea de Dumnezeu decât atunci când ești într-o furtună. Uitați-vă ce înseamnă o furtună al cărei vârf al acelor nori este undeva la 1.1000 de metri. Gândiți-vă că baza la sol a acestor formațiuni noroase era undeva la 1.000 de metri și uitați-vă cum arată acele formațiuni orajoase și trebuie să vă gândiți că aveam colegi care erau ceva mai jos ca noi – n-au reușit să se ridice în timp util – și care trebuiau să ocolească toate aceste fenomene pe care le vedeți.
M. Tucă: Ce e mai periculoasă, decolarea sau aterizarea?
Cezar Osiceanu: Cel mai periculos e când stai acasă și te uiți la alții. Știți de ce? Pentru că atunci conștientizezi ce se întâmplă. În avion, nu conștientizezi. Când ți se întâmplă, ți se întâmplă. Și trebuie să înțelegem următorul lucru: noi, piloții, și dumneavoastră, cei care faceți onoarea de a urca la bordul avionului, suntem un TOT. Și eu, personal, în numele colegilor mei, vă rog foarte mult să fiți atenți la ce vă spune însoțitorul de bord, pentru că am constatat, am făcut un studiu pe vreo 10 ani de zile și pe vreo cam 3.000-4.000 de pasageri, în care am zis așa, stând ca pasageri printre ei – câți dintre ei au fost atenți la ce a spus însoțitorul de bord când s-au suit?
Ieșirile de avarie, pe unde se aprinde becul și așa mai departe. Și am întrebat, după ce s-au explicat lucrurile astea, unde e ieșirea de avarie. ‘Haide, domne, mă întrebi d-astea! Nu știu, domne, să fiu al naibii!’ și alte exprimări de genul acesta. Deci ne arată nouă că folosirea avionului pe mentalitatea autobuzului este total interzisă.”
O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.