Imediat după căderea comunismului, românii încă aveau „gustul pentru cultură”, dar clasa politică având un complex de inferioritate a generat „autoflagelarea” poporului, spune publicistul și scriitorul Ion Cristoiu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.
„Politicienii români au sindromul aterizării pe aeroportul din Frankfurt „Am aterizat într-o altă lume”. Oamenii care vin din Vest nu au acest complex și atunci pot să plaseze România pe o poziție mai bună, dar nu de provinciali”, a declarat Ion Cristoiu.
Publicistul spune că Vestul ne credea mai „înapoiați” din cauza politicienilor care și-au creat o imagine falsă asupra poporului român.
„Problema este că în anii ’90 – ’92 și cu ajutorul unor neghiobi de la noi ne-am autoflagelat. Da, într-adevăr nu aveam cafea, dar romanul lui Marin Preda „Delirul” s-a vândut în 500.000 de exemplare. Gustul pentru cultură în vremea comunismului era în România.
Oamenii făceau liceu, facultate, juriștii noștri erau buni și atunci după ’90 s-a identificat nivelul de trai al nostru cu nivelul intelectual, de fapt noi eram la fel sau mai buni decât ei (vesticii n.red)”, a afirmat Cristoiu.
O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.