Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, a fost invitata lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Judecătoarea vorbește despre transformările din justiția română, dar și despre legile (in)securității naționale.
„Ne așteptam, văzând opiniile anterioare ale Comisiei Europene și punctul de vedere trimis de Comisia Europeană Curții de Justiție a Uniunii Europene, care a ignorat cu totul motivele pentru care SIIJ a fost înființată. Pe rolul Curții Constituționale intră în dezbatere o excepție de neconstituționalitate a celorlalte prevederi vizând SIIJ.
În dezbatere se cere Curții Constituționalesă aibă în vedere proaspăta decizie pronunțată de CJUE. Lucru pe care Curtea Constituțională îl face. Noi am spus că obiectivele de referință cuprinse în decizie sunt obligatorii. Așa am spus și noi că recomandările respective nu sunt obligatorii, că trebuie doar respectat un virtute a principiului cooperarii loiale, dar sunt
În ceea ce privește problema de fond, Curtea face o analiză a tuturor acestor condiții. Face o analiză în detaliu, ajunge la concluzia că sunt respectate cerințele impuse de CJUE, motiv pentru care concluzionează că acest text este constituțional și prin raportare la Articolul 148 din Constituție, articol care consacră supremația dreptului Uniunii Europene.
Anticipând ce se va întâmpla, și anume că această decizie nu va fi luată în considerare de judecătorii naționali, Curtea vine și explică care sunt efectele deciziei sale în raporturile dintre dreptul european și dreptul național”, a menționat Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România.
O nouă ediție pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Tineți aproape!