Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, a fost invitata lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Judecătoarea vorbește despre transformările din justiția română, dar și despre ce înseamnă în zilele noastre a-ți căuta dreptatea.
„Dacă ai accepta că, Constituția poate fi revizuită, nu prin referendum, ci că s-ar substitui poporului o altă autoritate, ai avea într-adevăr o renunțare la suveranitate. Și, ca să înțelegem conceptul de suveranitate, care, potrivit Constituției române, aparține poporului român.
Constituția are trei calități, ca să zic așa. Aceasta are trei atribute: este inalienabilă, este imprescriptibilă și este indivizibilă.Ce înseamnă asta? Nu poate fi înstrăinată, nu poate fi împărțită și nu se trece prin trecerea timpului.
Spunea foarte frumos un doctrinar că o criză constituțională a fost evitată prin toleranța constituțională. În general, Curțile Constituționale au evitat să intre în conflict direct cu CJUE, au transmis semnale mai discrete, dar suficiente. În cazul României, revenim din nou la problema legilor justiției, Cuiul lui Pepelea a fost acest SIIJ. Acest serviciu avea competență exclusivă anchetarea judecătorilor și procurorilor.
La nici 6 luni de la intrarea în vigoare a acestei legi a fost sesizată Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Asociația Forumul Judecătorilor și celelalte asociații au creat un cadru procedural care să le permită sesizarea Curții și au venit cu această retorică a faptului că secția este creată în mod special pentru a înlătura judecătorii”, a spus judecătoarea Dana Gîrbovan.
O nouă ediție pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Tineți aproape!