„Abuzul în serviciu a existat anterior instaurării comunismului, încă din perioada lui Cuza. Abuzul de funcție a fost reglementat pentru a proteja cetățeanul de abuzurile unui funcționar, deci tu nu poți să deții o funcție publică pe care să o folosești contra menirii acestei funcții cu scopul de a prejudicia un cetățean al acestei țări.
Acesta era definiția abuzului în serviciu anterior perioadei comuniste. Această definiție o regăsim în majoritatea statelor, ca să spun așa, cu democrații consolidate. Cel care este protejat de abuzul în serviciu nu mai este cetățeanul care vine în contact cu autoritatea, ci este statul însuși.
Singura condiție a conduitei ilegale este aceea de a produce o pagubă. Era un mijloc foarte bun de control al statului asupra cetățenilor săi. Noile coduri nu am revenit la filozofia anterioară comunismului sau la cea europeană, ce au păstrat ca și element esențial constitutiv al acestei infracțiuni existența unei pagube fără ca această pagubă să aibă o gravitate atât de însemnată încât fapta în sine să fie o infracțiune”, a spus Dana Gîrbovan.
Președinta Curții de Apel Cluj precizează că nu orice încălcare a legii este o infracțiune, pentru că altfel ar fi o țară de infractori.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă – și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Țineți aproape!”