Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » VIDEO | Daniel David: „Ceea ce trebuie să transferăm către tineri sunt, de fapt, competențe. Cunoștințele declarative reprezintă mersul la sală pentru creier. Te ajută să nu fii prost, îți dezvoltă creierul”

VIDEO | Daniel David: „Ceea ce trebuie să transferăm către tineri sunt, de fapt, competențe. Cunoștințele declarative reprezintă mersul la sală pentru creier. Te ajută să nu fii prost, îți dezvoltă creierul”

Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB), a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Psihologul a afirmat că în România există „un deficit în zona științelor și în zona educației” și că nu sunt suficienți specialiști care să predea acele domenii. Invitatul lui Marius Tucă a explicat că „ceea ce trebuie să transferăm către tineri, sunt, de fapt, competențe”, iar cunoștințele declarative sunt extrem de importante.

„Dacă uit cum stăm, raportat la mediile europene, noi știți unde avem un deficit? Noi avem un deficit în zona de științe ale educației, n-avem oameni în zona educației, suntem sub media europeană și în zona științelor – zona științelor înseamnă fizică, chimie, biologie și specialiști în domeniile respective și profesori care predau acele domenii – acolo este deficitul. În științele sociale, științele umaniste, în arte, în inginerie suntem la medie sau peste media europeană. Eu nu spun nu merită creștem în anumite domenii, dacă dorim fim foarte competitivi acolo, dar nu avem un deficit.

Avem un deficit în zona științelor și în zona educației, un deficit mare. Și, întorcându-mă la analfabetism-ul funcțional, noi trecem dintr-o extremă în altă. Dacă am fi avut acei specialiști în zona educației sau dacă i-am consulta – fiindcă, totuși, în educație nu ajungi ai experiență de profesor ca fii specialist, este o știință care se cheamă știința educației, sunt oameni formați în domeniile respective – noi am ști ceea ce trebuie transferăm către copii, către tineri, sunt, de fapt, competențe.

Competența înseamnă un amestec de trei lucruri: cunoștințe declarative, adică ce știi spui, cunoștințe procedurale – ce știi faci. Ca reacție, noi în loc fim înțelepți și predăm competențele așa cum le-am descris, am trecut în cealaltă extremă și-i aud pe foarte mulți înfierând cunoștințele declarative. Vor doar skills, proceduri, lucruri care folosesc în viață și eu le spun mereu: ‘Atenție, ai nevoie de toate’”, a afirmat Daniel David.

Daniel David e vorbit și despre cunoștințele declarative, pe care le consideră esențiale în învățământul superior, deoarece te ajută nu fii prost, îți dezvoltă creierul”.

Cunoștințele declarative reprezintă mersul la sală pentru creier. Așa cum mergi la sală, te menții un pic în formă – nu trebuie fii culturist, nu trebuie devii sportiv, dar ca fii sănătos – așa ai nevoie și de cunoștințe declarative. Dacă am învăța predăm competențele echilibrat între cele trei lucruri pe care le-am descris, n-am avea nivelul ăla mare de analfabetism funcțional.

Numai noi trecem dintr-o extremă, în alta. Copiii nu știu ce învețe, cad la testele PISA și de acolo se vede procentul foarte mare de analfabetism funcțional. Ca nu mai spun și modalitatea de predare – sigur, eu nu spun doar nu știm ce transferăm – și modalitate este, de multe ori, depășită de vremuri, în condițiile în care cunoașterea se află în jurul nostru, nu mai poți gândești în logica:

‘Stai jos și scrie, eu sunt stăpânitorul cunoașterii’. Eu ar trebui spun: ‘Stai jos și hai discutăm despre ce ai citit pe această temă, pe care am anunțat-o de săptămâna trecută și hai vedem cum descoperim împreună lucrurile care trebuie dezvoltate, lucrurile care nu funcționează în această zonă’”, a explicat Daniel David.

Întrebat dacă este dificil fii dascăl în România, psihologul a răspuns că „este greu”, în condițiile în care salariul unui profesor debutant este „foarte mic”, raportat la procesul de pregătire pe care acesta trebuie să-l parcurgă.

„Pe de-o parte, mesajul este foarte ambigu. Eu am rămas un pic surprins. Pe de-o parte, am pus atât de mult accent, în ultima perioadă, pe formarea profesorilor și am spus că, pe lângă modulul ăla vechi pedagogic, trebuie duși în masterat didactic și să-i pregătim, să-i formăm, le dăm teste și, după aceea, să-i formăm. Și după ce faci atâta școală, mergi în preuniversitar, în care salariu este cum este, mai ales în zona de debutant, foarte mic.

Altfel spus, statutul social nu mai este acela care a fost cândva pentru profesor în preuniversitar – și brusc, surprinzător, ministrul a spus că, până la urmă, pot predea în preuniversitar și cei care nu fac această pregătire. Eu fi înțeles în felul următor: dacă vrei fii titular pe nedeterminat, ai nevoie de pregătirea psihopedagogică, de aia am făcut masterate didactice, de aia ne-au dat burse, facem acele masterate.

Dar e drept, că în anumite zone vocaționale, pe perioadă determinată, de un semestru, de un an, pot aduc niște specialiști foarte buni din practică, care predea, fără aibă acel modul psihopedagogic. Dacă se prezenta așa, nu cred ar fi comentat cineva ceva. Dar în presă a apărut poți intri în preuniversitar fie cu școală peste școală, fie fără școală psihopedagogică”, a precizat Daniel David.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, ... vezi toate articolele