VIDEO | Daniel David: „Fiindcă nu construim instituții puternice, nu ne folosim bine potențialul pe care îl avem. Noi avem o părere dusă într-o extremă și alta, aproape despre orice și până la bătălii”
This browser does not support the video element.
Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB), a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Psihologul a vorbit despre psihologia poporului român, atât în pandemie, cât și pe parcursul războiului din Ucraina, fiind de părere că „nu s-a schimbat foarte mult”. Invitatul lui Marius Tucă a precizat că în România există o neîncredere interpersonală foarte mare și că poporul nostru are „o părere dusă într-o extremă și alta, aproape despre orice și până la bătălii”.
„M. Tucă: În ce măsură ceea ce credeați dumneavoastră despre psihologia poporului român s-a schimbat, după doi ani de pandemie și o jumătate de an de război?
Daniel David: Nu cred că s-a schimbat foarte mult. Dimpotrivă, cred că acele aspecte legate de psihologia românilor au avut un rol important, mediator, moderator și în pandemie, și în război, și au generat comportamentele pe care le-am văzut, adesea răspunsuri bipolare, că noi, de foarte multe ori, pe teme majore, ne polarizăm, le ducem într-o extremă și în cealaltă, uităm nuanțele.
M. Tucă: Care sunt caracteristicile cele mai importante ale psihologiei românilor?
Daniel David: Neîncrederea interpersonală foarte mare. Noi toți știam, din studile de sociologie, că există o neîncredere în instituții. Am fost surprinși să aflăm că și neîncrederea interpersonală, unii în ceilalți, este extrem de scăzută, că tocmai având această neîncredere scăzută, nu cooperăm bine unii cu alții și, fiindcă nu cooperăm bine, nu construim instituții puternice. Și fiindcă nu construim instituții puternice, nu ne folosim bine potențialul pe care îl avem, de inteligență și creativitate.
M. Tucă: De unde vine această neîncredere, de fapt?
Daniel David: La asta n-am cum să răspund. Am primit mereu întrebarea asta, fiindcă pentru asta aș fi avut nevoie de date culese și în urmă cu 10 ani, și în urmă cu 20, și în urmă cu 50 de ani, și în urmă cu 70 de ani. Nu avem datele respective, deci ar fi doar speculații. Istoricii au făcut unele ipoteze. Când am avut discuții cu ei, cineva mi-a spus foarte simplu și plastic: ‘De-a lungul timpului, în aceste zone, străinii au venit să ne ia ceva, nu să ne dea ceva’ – de aici neîncrederea extrem de mare în străini.
Pe lângă asta, polarizarea. Sigur că apare și la americani, dar la americani apare de multe ori pe teme politice. La noi apare pe diverse teme, noi avem o părere dusă într-o extremă și alta, aproape despre orice și până la bătălii. Uităm de nuanțe și e o discrepanță, încă, foarte mare între cum suntem sau cum stau lucrurile și cum ne credem sau cum credem că stau lucrurile.
M. Tucă: Ce ar trebui făcut în România ca cei tineri să nu mai plece, să studieze în străinătate?
Daniel David: O nouă arhitectură a sistemului academic, concentrate resursele, după aceea, diferențiate, iar în zona acelor universități naționale, cu potențial internațional, să le susții pe meritocrație și excelență și atunci tinerii vor rămâne aici.”
O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.