Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » VIDEO | Daniel David: „Mi-ar fi plăcut ca, în pandemie, autoritățile să fie mai atente și mai responsabile și cu componenta de psihologie. Este important ca oamenii să reacționeze cu un stres psihologic sănătos”

VIDEO | Daniel David: „Mi-ar fi plăcut ca, în pandemie, autoritățile să fie mai atente și mai responsabile și cu componenta de psihologie. Este important ca oamenii să reacționeze cu un stres psihologic sănătos”

Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB), a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Psihologul este de părere că, atât în pandemie, cât și în preajma războiului, autoritățile au ignorat „psihologia și suferința psihologică a oamenilor”, focusându-se, în principal, pe zona medicală și socio-economică. În acest context, invitatul lui Marius Tucă a precizat că „este foarte important să învățăm cum să ne controlăm emoțiile” în situațiile de criză și să nu avem un comportament distructiv.

„Mi-ar fi plăcut ca, în pandemie, autoritățile fie mai atente și mai responsabile și cu componenta de psihologie. În pandemie, s-au focalizat foarte mult pe zona medicală, ignorând psihologia și suferința psihologică a oamenilor, iar acuma, în preajma războiului, se focalizează pe componenta asta socio-economică, dar iarăși ignori componenta de psihologie. Degeaba mergi socio-economic, dacă oamenii o fie panicați, depresivi, furioși, agresivi și așa mai departe.

Este foarte important să învățăm cum să ne controlăm emoțiile față de război, față de potențialul impact al războiului asupra noastră. Față de o astfel de situație nu ai cum să fii calm și relaxat, deci oamenii să nu se aștepte că a fi sănătos la minte înseamnă a fi calm și relaxat. Nu ai cum să fii calm și relaxat când în fiecare zi vezi potențialul unui război nuclear, vezi că se întâmplă ceva la centrala nucleară din din Ucraina.

Evident, emoțiile pozitive față de acea situație n-au de ce existe, ar fi un semn de ceva problemă din punct de vedere psihologic. Este important ca oamenii reacționeze cu ceea ce noi numim un stres psihologic sănătos, adică emoții de îngrijorare, dar nu panică și anxietate, stări de tristețe – uneori pierzi lucruri, pierzi oportunități, dar nu depresie, stări de nemulțumire – poți fii foarte frustrat și nemulțumit, dar nu furios și agresiv. Aceste emoții negative sănătoase o ne ajute confruntăm situațiile problematice care o apară”, a afirmat Daniel David.

Daniel David a explicat că dacă noi interpretăm rațional ceea ce se întâmplă” în jurul nostru, vom avea emoții sănătoase și „sentimentul unei vieți cu sens și semnificație”.

„Emoțiile depind de modul în care tu te raportezi la situații, modul în care tu gândești asupra lucrurilor. Nu evenimentele declanșează de emoțiile noastre, ci modul în care noi le interpretăm. Deci dacă noi interpretăm rațional ceea ce se întâmplă – rațional înseamnă non-catastrofic, e rău, e teribil de rău și periculos, dar nu-i groaznic, nu-i ultimul lucru, e greu de tolerat, dar nu pot spun nu pot tolera – dacă ai o astfel de atitudine, vei avea acele emoții sănătoase.

Dacă, însă, ai cerințe rigide – nu trebuie se întâmple, e groaznic și catastrofal, nu pot tolera, faci evaluări globale, totul e rău, totul efără speranță, atunci vor apărea emoțiile negative, nesănătoase. Este și un moment în care poate avem această oportunitate de a ne reanalizasetul valoric sau, dacă nu l-am conștientizat până acum, ni-l definim.

Psihologul american Seligman spune că, dacă oamenii și-ar cunoaște setul lor valoric și știe două-trei valori cardinale, așa cum își știu numele, atunci ar avea sentimentul unei vieți cu sens și semnificație. E momentul ne gândim care sunt cele două-trei valori cardinale pe care le avem, le asumăm ca ghid în viață și facem săptămânal una-două comportamente congruente cu acele valori. Și atunci o vedeți sentimentul acesta de viață bună, viață cu sens și semnificații o să-l avem cu toții, o fim mai mulțumiți cu noi”, a precizat Daniel David.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, ... vezi toate articolele