Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » VIDEO Dorina Chiriac: „Noi știm foarte puține lucruri despre autism. Are mii de caracteristici”

VIDEO Dorina Chiriac: „Noi știm foarte puține lucruri despre autism. Are mii de caracteristici”

În acest moment se știu foarte puține elemente despre autism. Această afecțiune neurologică are mii de caracteristici, spune actrița Dorina Chiriac, invitata lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.

„Noi știm foarte puține lucruri despre autism. E un spectru. Are o mie de culori, are mii de caracteristici. Un copil nu seamănă cu celălalt și acest lucru e valabil și când vorbim de orice altă afecțiune la copii mai ales. Așa cum spunea un neurolog la un moment dat, creșterea e un miracol”, a declarat Dorina Chiriac.

Asociația „Epic Family” din care face parte și actrița Dorina Chiriac ajută părinții care au copii cu epilepsie.

„Dacă ne referim la ce înseamnă neurologie, da, pentru există și eu fac parte și dintr-o asociație de părinți care se cheamă „Epic Family”, unde suntem părinți de copii cu epilepsie și ajutăm alți copii cu afecțiuni neurologice”, a afirmat ea.

Ce este autismul?

Tulburarea de spectru autist (TSA) este o dizabilitiate complexă de dezvoltare a creierului care afectează 3 arii principale ale funcționarii unui copil:

  • comunicarea
  • interacțiunea socială
  • comportamentul.

Deși aspectul copiilor cu autism nu îi deosebește de ceilalți, aceștia comunica, interacționează, se comportă și învață în moduri diferite față de majoritatea celorlaltor copii.

Cum depistăm autismul?

Primele semne care pot indica o Tulburare de Spectru Autist sunt vizibile încă din perioada în care copilul este sugar. Nu îşi caută mama cu privirea, nu se uită după obiectele care se mișcă, nu arată cu degetul, nu răspunde cu zâmbet la zâmbet, nu răspunde la sunetele scoase de adulţi, nu reacționează la expresiile faciale ale celor din jur, nu râde şi nu-şi manifestă bucuria, nu rostește niciun cuvânt, toate acestea pot reprezenta indicii ale unei tulburări.

Există însă şi situaţii în care copilul se dezvoltă normal până la vârsta de 2 ani, are toate abilitățile necesare vârstei sale: merge, vorbeşte, interacţionează firesc, iar brusc, în jurul vârstei de 2 ani, îşi pierde toate aceste achiziții.

Ce este epilepsia?

Epilepsia este o boală cronică a creierului care afectează aproximativ 65 de milioane de oameni în întreaga lume, conform cercetătorilor. Boala se manifestă prin convulsii recurente, episoade scurte de mișcare involuntară ce pot implica o parte a corpului (epilepsie parțială) sau întregul corp (epilepsie generalizată), uneori fiind însoțite de pierderea cunoștinței și a controlului funcțiilor intestinului gros sau ale vezicii urinare.

În majoritatea cazurilor, cauza este necunoscută, deși unele persoane pot da semne de epilepsie în urma unui traumatism cranian, accident vascular cerebral, neoplasm cerebral și consum de alcool și de droguri, printre altele.

Crizele epileptice sunt rezultatul unei activități excesive sau anormale a celulelor nervoase din cortex la nivelul creierului. În general, diagnosticarea presupune eliminarea altor stări care ar putea cauza simptome similare (cum ar fi sincopa), precum și identificarea altor cauze imediate. Epilepsia poate fi adesea confirmată cu ajutorul unei electroencefalograme, potrivit epicfamily.ro

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele