Doru Bușcu: „S-a democratizat accesul la învățământul superior. Problema EDUCAȚIEI nu este și problema vârfurilor”
This browser does not support the video element.
Doru Bușcu, jurnalist, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta spune că avem nevoie de universități cu embleme din afară. Jurnalistul consideră că s-a democratizat accesul la învățământul superior. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
„Suntem într-o perioadă în care toate drumurile tinerilor duc la Londra sau la Boston. Părinții din generația noastră sunt înspăimântați de ceea ce li se întâmplă lor. Am văzut oameni arestați pentru scurt timp și cu afaceri distruse.
Aceste, să spun așa, balade populare, rostogolite din om în om, din gură în gură, au creat un soi de de spaimă. Piața de muncă are probleme mari și în Europa. Unii copii pleacă de gura părinților, alții pleacă pentru că este vocația lor.
Într-un fel, s-a democratizat accesul la învățământul superior. Au devenit afaceri foarte profitabile chiar pentru universități. Marile universități și-au scumpit tarifele pentru că am văzut că există cerere. Marile școli nu mai au ca miză banii, ci creierele create.
Copiii care sunt vârfuri, să spunem, elita generației lor, ei sunt pierduți definitiv, pentru că nu există nicio propunere la întoarcerea lor în țară. Ei pur și simplu pleacă. Nu există loc pentru ei de înaltă calificare. România ar putea face licențierea marilor universități. Sunt foarte mulți profesori în Occident, la marile universități americane și britanice, care sunt de origine europeană și care ar vrea să se relocheze.
Ne trebuie universități cu embleme din afară. Tinerii nu se mai descurcă și renunță la facultate. Problema educației nu este și problema vârfurilor. Este imposibil să nu ai rezultare după 15 ore de muncă pe zi. Noi vrem ca lucrurile să se întâmple peste noapte”, a spus Doru Bușcu.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”