VIDEO Dr. Adrian Marinescu, despre pandemia de Covid-19: „Suntem în etapa de conviețuire cu virusul. E posibil să avem creșteri în toamnă, dar nu vor fi probleme”

Publicat: 25/05/2022, 22:33

Din 2022 am trecut la o nouă etapă a pandemiei de Covid-19 – conviețuirea cu virusul. E posibil să avem creșteri în toamnă, dar nu înseamnă că vor fi forme care să pună probleme , a spus directorul medical al Institutului „Matei Balș”, dr. Adrian Marinescu, invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. 

Întrebat de ce în Africa nu a fost o așa de mare problemă cu Covid-19, dr. Adrian Marinescu a spus: „Au avut într-o mică măsură. De ce ne-am mers nouă foarte bine la începutul pandemiei? Pentru că testam foarte puțin”.

Directorul medical al Institutului „Matei Balș” a afirmat că Africa a stat mai bine în pandemia de Covid-19 pentru că nu a testat la fel de mult ca Europa sau SUA pentru că nu au testat. De asemenea, medicul spune că „africanii” stau mai bine pe partea de sănătate în comparație cu americanii.

„Sunt mai multe explicații. În primul rând cum este densitatea populației (din Africa n.red) față de China. În al doilea rând nu au diagnosticat, adică nu au testat și mai este un aspect. Eu cred ca (africanii n.red), pe partea de sănătate stau mai bine decât americanii. Compar America cu Europa. De ce americanii au ieșit mult mai prost în pandemie? Pentru că vorbim de fast food, obezitate și de alte boli. În Africa lucrul acesta se întâmplă mult mai puțin”, a declarat dr. Adrian Marinescu.

„E clar că ai nevoie de testare pentru că vrei un diagnostic rapid și știi cum să intervii. Orice tratament care a fost eficient în SARS-CoV-2 a însemnat eficiență în primele 7 zile sau chiar mai repede. Din păcate în România cei care au avut forme severe au ajuns mai târziu decât trebuia la spital. Și că le-a fost frică și că au existat la un moment dat o presiune pe sectorul medical.

Aici putem să învățăm. În momentul în care ai o urgență știi. Dacă vorbim de evenimentele cardio-vasculare – nici acolo nu stăm bine. În momentul în care ai un infarct miocardic știi ce probabilitate ai să rezolvi în comparație cu alte țări”, a afirmat medicul.

„În momentul în care ai o vârstă, ai boli asociate – te duci repede la spital când ai infecția cu SARS-CoV-2. Orice întârziere însemna că ajungi la ATI”, a spus el.

Marinescu a afirmat că în acest moment pandemia de Covid-19 se stinge, dar trebuie ca pacienții care se știu cu comorbidități să fie foarte precauți și să se adreseze medicilor încă din primele zile de simptome de Covid-19.

„Pandemia se stinge. Chiar dacă sunt cazuri izolate – formele severe tot mai sunt. Cred că trebuie să îi protejăm pe cei care sunt vulnerabili”, a precizat Marinescu.

Întrebat dacă există posibilitatea ca pandemia să revină din toamnă, medicul a spus: „Din 2022 am trecut într-o altă etapă a pandemiei –  de conviețuire. În opinia mea este etapa în care vom rămâne. E posibil să avem creșteri în toamnă, dar nu înseamnă că vor fi forme care să pună probleme”.

Doctorul Marinescu spune că nu crede că vom mai avea un val pandemic la fel cum au fost cele din trecut.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor