Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » VIDEO Dr. Adrian Marinescu: „Nu există un vaccin pentru variola maimuței, dar vaccinul pentru variola umană oferă protecție bună. Izolarea trebuie să fie primul element”

VIDEO Dr. Adrian Marinescu: „Nu există un vaccin pentru variola maimuței, dar vaccinul pentru variola umană oferă protecție bună. Izolarea trebuie să fie primul element”

La acest moment nu există un vaccin țintit pentru variola maimuței, dar vaccinurile pentru variola umana oferă o protecție de circa 85%. În caz de infectare, izolarea este să fie prima măsură care se impune, a spus directorul medical al Institutului „Matei Balș”, dr. Adrian Marinescu, invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. 

Întrebat dacă există vreun tratament pentru variola maimuței, medicul Adrian Marinescu a spus: „Nu există un vaccin țintit, dar varianta de vaccin pentru variola umană asigură o protecție bună – 80-85% din datele pe care le avem.

În 1977 a fost eradicată variola umană, încă doi ani s-a mai făcut vaccinarea. Oamenii nu au mai fost vaccinați cu excepția în care mergeai într-o zonă endemică, în Africa. Cele mai multe cazuri sunt la tineri”.

Medicul a precizat că există studii legate de anumite antivirale care ar putea fi administrate pacienților care se infectează cu variola maimuței, dacă aceștia dezvoltă forme severe.

„Legat de tratament sunt și aici discuții legate de antivirale cam la fel cum discutam la începutul lui SARS-CoV-2. Am citit studii în care se vorbește de variante de tratament la formele severe. Cei care au forme severe – să vii cu tratament antiviral eficient. Dacă din punct epidemiologic vom avea probleme va fi și un astfel de tratament”, a spus medicul.

Care sunt simptomele

Întrebat cum se manifestă variola maimuței, dr. Adrian Marinescu a explicat: „Este o simptomatologie de debut care seamănă cu gripa – poți să ai febră, dureri de cap, dureri musculare, să fi obosit. Asta e la început și pe urmă apare o erupție. Acum e clar că erupția care face diferența”.

„Pentru cetățean, în momentul în care apare o erupție cu simptomatologie ar trebui să se gândească. Întâi se izolează și trebuie să ia în calcul să ajungă la spitalul de boli infecțioase, dar nu pentru orice erupție. Izolarea trebuie să fie primul element.

Așa cum au avut și ceilalți din Europa poate să apară un caz și la noi. Important e să rămână izolat”, a declarat dr. Adrian Marinescu.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele