VIDEO | Gen. Virgil Bălăceanu: „NATO nu are niciun interes pentru o ofensivă, pentru o invazie a Federației Ruse. Este o problemă complexă, o provocare”
This browser does not support the video element.
Generalul (r) Virgil Bălăceanu a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Fostul reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles a afirmat că Alianța nu are niciun interes în a declanșa o ofensivă împotriva Federației Ruse, apelând, mai degrabă, la loviturile chirurgicale, „care nu înseamnă un război generalizat”.
„NATO nu are niciun interes, Statele Unite nu au niciun interes pentru o ofensivă, pentru o invazie a Federației Ruse. Este o problemă complexă, este o provocare, dar asta nu înseamnă că NATO va face un război, care înseamnă o aplicare a articolului 5, în condițiile în care vorbim de un stat non-NATO.
NATO poate răspunde – luăm, din nou, ca și scenariu, folosirea armei nucleare tactice, pe care am considerat-o foarte puțin probabilă, pentru că și Beijingul va avea un cuvânt foarte serios de spus în condițiile în care se va folosi această armă nucleară. O face în condițiile în care Putin îi recunoaște supremația președintelui Xi Jinping.
Sigur că NATO poate să apeleze, în condițiile folosirii armei nucleare tactice, la acele lovituri chirurgicale, care nu înseamnă un război generalizat. Loviturile chirurgicale, israelienii le aplică atunci când e vorba de amenințarea nucleară. Deci eu nu lovesc, spre exemplu, poporul sirian, dar distrug o facilitate în Siria care ar putea să însemne armă nucleară”, a afirmat generalul (r) Virgil Bălăceanu.
Generalul (r) Virgil Bălăceanu este de părere că războiul energetic nu va destabiliza Uniunea Europeană, în contextul în care blocul comunitar „are un corp puternic”.
„Atacurile teroriste în Europa Occidentală n-au destabilizat Uniunea Europeană. Afluxul emigranților nu au destabilizat Uniunea Europeană, în esență. Războiul energetic – pentru că e un război și energetic – nu va destabiliza Uniunea Europeană. Uniunea Europeană are un corp puternic – eu nu vorbesc de o unitate de nezdruncinat – are unitate în divsersitate.
Are, însă interese economice, la care toți se racordează, dincolo de anumite poziții, interese economice care sunt legate de surse extraordinare de finanțare. Când am văzut că Uniunea Europeană, prin Germania, pompează zeci de milioane de euro să scoată Grecia din criză – Grecia având probleme legate de cheltuirea fondurilor europene mai tot timpul – mi-am spus că își permite Uniunea Europeană un astfel de lucru”, a precizat generalul (r) Virgil Bălăceanu.