VIDEO Generalul (r) Virgil Bălăceanu: „Parteneriatul strategic cu SUA și Turcia este foarte important pentru România în cazul în care țara noastră va fi atacată”
This browser does not support the video element.
Parteneriatul strategic cu SUA și Turcia are o importanță majoră pentru România în cazul în care țara noastră va fi atacată, pentru că chiar dacă nu se întrunesc condițiile pentru aplicarea Articolului 5, funcționează acel principiu al apărării care devine tot apărare colectivă a coaliției de voință, spune Generalul (r) Virgil Bălăceanu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.
Întrebat cu ce ar participa România în cazul unui conflict militar, generalul (r) Virgil Bălăceanu spune: „România trebuie să aplice articolul 3 pentru că tratatul de la Washington are cele 3 articole.
Articolul 3 care consideră că în primul rând apărarea este națională, deci fiecare stat membru NATO trebuie să își asigure capacitățile proprii de apărare. Articolul 4 care cere consultări între membri, pentru că sunt mai mulți membri NATO într-o anumită zonă, care poate să reprezinte zona de invazie – vezi spațiu extins al Mării Negre, iar pe de altă parte este articolul 5 cel al apărării colective.
Dincolo de ceea ce înseamnă dislocarea forțelor NATO, momentul critic este cel al consensului, pentru că nu se pot disloca forțele NATO decât printr-un consens al celor 30 de state membre NATO. Aici lucrurile pot să pară simple, dar ele devin și complicate. Vedem cazul Ungariei, care defectează în Uniunea Europeană poate să defecteze și în NATO.
Interesant este că polonezii, de exemplu, în strategia de securitate națională, din 2014 ei vorbeau de operația de apărare, operația de apărare împotriva amenințării Federației Ruse. Dar pe de altă parte, strategia respectivă prevedea un lucru foarte interesant ca Polonia să fie în măsură să execute apărarea teritoriului său chiar în condițiile în care la nivel NATO nu se realizează consens.
Adică acel articol 5 nu funcționează, nu funcționează. Și în acest lucru trebuie să ne dea de gândit, pentru că nimic nu este de monolit. Dar dacă nu funcționează articolul 5, funcționează acel principiu al apărării care devine tot apărare colectivă a coaliției de voință.
Dacă un stat alături de alte state puternice în NATO decid să intervină pentru apărarea unui alt stat nu mai e nevoie de articolul 5, nu mai este nevoie de consens.
De aici trebuie să plecăm de la ideea că o garanție de apărare, securitate a României, dincolo de ceea ce înseamnă întărirea apărării proprii și pregătirea apărării teritoriale a României în contextul apărării colective, parteneriatul strategic cu Statele Unite este foarte important, iar legat de articolul 4 parteneriatul strategic cu Turcia este foarte important pentru România”, a declarat generalul Virgil Bălăceanu.
Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.