VIDEO | H. D. Hartmann: „Cea mai mare cenzură literară a avut loc în SUA”

Publicat: 22 12. 2023, 12:45

This browser does not support the video element.

H. D. Hartmann, analist politic, profiler și jurnalist, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Statele Unite ale Americii au avut un nivel incredibil de mare de cenzură literară, spune acesta. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Cenzura literară este în creștere în Statele Unite. 3.362 de cărți au fost interzise și scoase din instituțiile publice.

Timp de zeci de ani, americanii au interzis cartea American Tragedy, informează analistul politic,

„Cea mai mare cenzură literară nu are loc în Uniunea Europeană și nu a avut loc În URSS, ci în SUA. American Tragedy a fost interzisă timp de 40 de ani. Pe această carte, americanii o citeau în Londra, în Paris, în Viena, nu în SUA. Și astăzi, California și Mississippi au interzis să fie publicată și să stea pe rafturile bibiotecilor publice. Nu știți care este cenzura în Statele Unite. Cenzurile din SUA sunt uluitoare. Nu știți ce se întâmplă în campusurile universitare”, a mai spus H. D. Hartmann.

În clasamentul cărților „blestemate” se află Tricks de Ellen Hopkins, povestea a cinci adolescente care cad în prostituție, The Blueest Eye de la câștigătoarea Premiului Nobel Toni Morrison, care spune povestea unei fetițe de culoare în vârstă de 11 ani care visa să aibă pielea mai deschisă și ochi albaștri, romanul distopic 1984 de George Orwell, Zmeele din Kabul de Khaled Hosseini sau Nu împuști pasărea batjocoritoare de Harper Lee.

În ceea ce privește cărțile pentru copii, Gender Queer, în care autoarea Maia Kobabe povestește călătoria identificării sale ca persoană non-binară, nu mai este binevenită în multe state. În același mod ca romanul lui Sarah J. Maas A Court of Mist and Fury, care prezintă personaje gay și bisexuale, și adaptarea în benzi desenate din Anne’s Journal Batman : White Knight, de Sean Murphy.

Mai multe state, precum Florida, Texas, Arkansas și Virginia, au adoptat în ultimele luni cadre legislative care facilitează aceste operațiuni de cenzură. În Virginia, de exemplu, un judecător a hotărât recent că o operă ar putea fi clasificată ca obscenă dacă face apel la interes lascivant pentru sex , depășește limitele obișnuite în descriere sau reprezentare , în timp ce lipsește literar serios, artistic, valoare politică sau științifică . Bibliotecarii care sfidează interdicțiile riscă acum o amendă de 2.500 de dolari și un an de închisoare.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”