Ion Cristoiu, publicist și scriitor, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a vorbit despre implementarea regulamentului european Digital Service Act (DSA). Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Autoritatea de reglementare în telecomunicații a obținut calitatea de coordonator de servicii digitale (DSC) în România al Digital Service Act (DSA) la începutul lunii martie, printr-un memorandum al Guvernului. DSA se va aplica tuturor furnizorilor de servicii digitale începând din ianuarie 2024. În calitate de coordonator, ANCOM va avea atribuții de reglementare și supraveghere inclusiv în privința conținutului publicat pe Internet.
Noul regulament spune că autoritatea coordonatoare va numi o listă de notificatori de încredere din rândul societății civile sau al instituțiilor publice, care vor avea responsabilitatea de a reclama furnizorilor de servicii conținutul de pe Internet considerat ilegal după criterii stabilite de aceeași autoritate coordonatoare. La rândul lor, notificatorii de încredere sunt obligați să raporteze anual toate notificările înaintate furnizorilor de servicii digitale și măsurile luate ulterior de platforme în baza acestora.
Ion Cristoiu a spune că ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații) va stabili ce înseamnă ilegal pe internet, ceea ce este primul lucru ambiguu.
„Aceeași instituție stabilește notificatorii de încredere. Nu se știe cine vor fi aceștia. Anumiți notificări ar putea face 200 de notificări/zi unui singur om”, a adăugat scriitorul.
De asemenea, Marius Tucă a precizat faptul că „notificatorii pot merge la ANCOM și spun că eu am făcut un lucru, apoi ei îmi suspendă pagina de YouTube și îmi închid site-ul. Îi putem da în judecată, dar paginile rămân închise și termenul nu se va da, probabil, prin 2027.”
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”