VIDEO Ion Cristoiu: „Noi n-avem în Europa un lider. Macron se crede un fel de Napoleon al IV-lea, dar Franța, Italia și Marea Britanie sunt paralizate”
This browser does not support the video element.
În acest moment pe scena mare a UE se conturează o criză în mai multe state importante și Europa nu are un lider. Italia, Anglia și Franța sunt paralizate și Macron se crede Napoleon al IV-lea, spune publicistul și scriitorul Ion Cristoiu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.
„Franța, are o mare problemă, pentru că fiind republică prezidențială și Macron fiind și el un fel de Napoleon al IV-lea, el a în primul mandat am mers foarte bine, că avea un partid al lui, un fel de REPER. Acum nu mai are și în asemenea momente Franța are nevoie de măsuri și de majoritate absolută.
Acolo e „hăis -cea”. Orice măsură pe care o propune el are probleme în Parlament. Deci acolo e o paralizie. Italia va intra în paralizie, pentru că până pe 27 septembrie toate partidele vor fi cu ochii la sondaje și nu-și permit.
Anglia e și ea cum e, pentru că acolo e o concurență și nu s-a stabilit încă. Bulgaria probabil va face anticipate”, a declarat Ion Cristoiu.
Întrebat cine ia decizii la nivelul UE, Ion Cristoiu a spus: „Cetățeanca aia Ursula. Eu nu pot să înțeleg. La ora actuală chiar ar trebui să fim îngrijorați. Noi n-avem în Europa un lider. Oamenii ăștia nu știu nimic.
Vine președinta Comisiei Europene.. Păi pe ea cine a mandatat-o să propună 15 %?. Ea nu este aleasă…
Trebuie să spunem telespectatorilor că consumul de gaz este un consum de artificii. Este un consum calculat. Adică în momentul în care reduci cu 15 % trebuie să umble la ceva”, a declarat ion Cristoiu.
Șefa CE a propus reducerea consumului de gaze cu 15% în țările UE
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propune reducerea consumului de gaze cu 15% în țările UE: „În acest fel vom trece sigur peste iarnă”.
„Este un scenariu probabil acela că ar putea avea loc o întrerupere totală a furnizării de gaz rusesc, ceea ce ar afecta întreaga Uniune Europeană”, a declarat ea.
În acest sens, miercuri, Bruxelles-ul a cerut celor 27 de state membre să reducă în mod voluntar cererea de gaze naturale cu 15% în următoarele opt luni pentru a compensa scăderea livrărilor rusești și ar dori să se prevadă reduceri obligatorii în caz de urgență.
Planul dezvăluit de Comisia Europeană, care va fi discutat de statele membre, prevede ca fiecare țară să „facă tot posibilul” pentru a-și reduce consumul național de gaze cu cel puțin 15% între august 2022 și martie 2023, comparativ cu media ultimilor cinci ani în aceeași perioadă.
Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.