VIDEO | Ionuț Cristache: „În România, presa nu e privită ca un business decât în anumite zone minore, în care deranjul nu e foarte mare. Televiziunea își va vedea de drumul ei, cred că e loc pentru toată lumea”

Publicat: 12 07. 2022, 13:51

This browser does not support the video element.

Ionuț Cristache, jurnalist, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a vorbit despre viitorul presei din România, afirmând că este loc pentru toată lumea în acest segment, iar televiziunea își va vedea de drumul ei”. Invitatul lui Marius Tucă este de părere că, odată cu debutul pandemiei și a izbucnirii războiului din Ucraina, presa a fost rechiziționată din banii de la stat, pe care îi primesc partidele.

Ionuț Cristache: În România, presa nu e privită ca un business decât în anumite zone minore, în zone enclavizate, în care deranjul nu e nici foarte mare. Dacă vorbești liber, câștigurile nici nu sunt foarte mari. Deci, în continuare poți speri sunt zone din astea.

M. Tucă: Și ce se întâmplă atunci cu presa? Pentru totuși audiențele noastre adunate, chiar dacă sunt neașteptat de bune pentru online, nu se pot bate cu audiențele pe care le fac cele mai importante televiziuni din România.

Ionuț Cristache: Eu n-am mai avut orgoliu ăsta. De fapt, eu niciodată n-am fost condus de orgoliul de a apărea la televizor. Eu am privit-o ca pe o meserie. Deci pentru mine a fost, cumva, firesc duc lucrez la un ziar, fac o chestie online, toată lumea zicea: ‘Lași tu prime-ul, ideea de prime, de TVR?’. Da, duc, care e problema? Eu o privesc ca pe o meserie.

M. Tucă: Și viitorul presei?

Ionuț Cristache: N-am reflectat foarte mult la aspectul ăsta, pentru viitorul presei, în principal, cred e destul de OK, în sensul în care vom fi zonele astea organizate sau mai puțin organizate, televiziunea își va vedea de drumul ei. Cred e loc pentru toată lumea.

M. Tucă: Deci tu crezi după pandemie și, mai ales, a început războiul, e foame de bani. Și încă de pe vremea pandemiei, trust-urile au avut nevoie de bani ca să-i țină pe angajați.

Ionuț Cristache: Nu e adevărat. Mie asta mi s-a părut o teză falsă. Te uiți pe profiturile televiziunilor de știri din România și pe societățile pe care le operează și ai vezi că, de fapt, și cu ajutorul de la Guvern și fără ajutorul de la Guvern, ar fi trecut de pandemie. Asta a fost o formă mascată de a rechiziționa presa, e foarte simplu.

M. Tucă: Și de cine e rechiziționată?

Ionuț Cristache: Păi de banii de la stat, pe care îi primesc partidele. A cumpărat-o, impropriu spus. Atâta timp cât ai o conductă de bani, care curge continuu de la partid, înspre televiziuni, lună de lună. Lumea crede ce i se spune.

M. Tucă: Lumea poată să creadă, dar, după aia, vede facturile, vede factura la curent, vede creșterea asta incredibilă la carburant și așa mai departe.

Ionuț Cristache: OK, și o să mai slăbească presa asta mainstream, strânsoarea informației, pe măsură ce va crește tensiunea socială.

M. Tucă: Dar, în cazul războiului, presa n-a primit niciun ban ca dea cele mai multe informații care s-au dovedit fake-uri și, de fapt, facă parte dintr-o propagandă care există la nivel mondial, după pandemie. De ce o face presa?

Ionuț Cristache: A făcut-o și dintr-un firesc, la un moment dat, dintr-un instinct exersat în pandemie, pe linia oficială. A făcut-o și pentru multe dintre redacțiile pe care le avem astăzi, România, sunt direct conectate ba la Servicii, ba la Ambasade. E foarte simplu.”

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.