Pe primul șef al serviciilor de informații din România de după anii ’90 l-a prins Revoluția la Zalau. Atunci când a venit de urgență la București era să fie confundat cu un așa-zis „tetorist” și era să i se pună pistolul la tâmplă, spune prof. univ. Lavinia Betea – istoric, invitata lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
„Virgil Măgureanu, de la statutul de profesor se pomenește dintr-o dată trimis la Focșani. Eram foarte curioasă ce-mi va spune, cum i s-a adus la cunoștință că va fi trimis la Focșani și ce va face la Focșani și ce misiuni se încredințează și culmea ironiei este că-mi spune că nu i s-a dat niciun fel de motivație. A fost chemat într-o dimineață la șeful de catedre, Rectorul, care era Dumitru Popescu, nici n-a vrut să stea de vorbă și să-i spună care care ar fi motivul. Eu mă gândesc că nici lui Dumitru Popescu nu i se ceruse părerea și nu se comunicase cu el.
Bănuiește și Virgil Măgureanu că era o inițiativă de la cabinetul 2 de la Elena Ceaușescu. Elena Ceaușescu în respectiva perioadă, încercând să-l protejeze pe soțul ei, care erau bolnav de veștile neplăcute. Sigur că ea monitoriza foarte intens orice mișcare prin intermediul lui Postelnicu, cu orice ar fi fost în dezacord cu ce credeau ei că e bine”, a declarat profesorul universitar Lavinia Betea.
Întrebată dacă în decembrie 1989 în timpul Revoluției, Virgil Măgureanu a fost prin la Focșani, istoricul Lavinia Betea spune: „Nu tocmai la Focșani, pentru că prin comitetul Județean de partid, prin secția de propagandă, primea din când în când o învoire. Avea familia București, avea copii în București. Sigur că la muzeul din Focșani, unde toată lumea se uita la el, deci era cumva înconjurat ca o menajerie de sticlă, să spun așa, nimeni nu îndrăznea să-l întrebe „cum ai aterizat tu aici?” nici el n-avea cui să spună…s-a încadrat în planul de muncă al Muzeului”.
De asemenea, întrebată cum a ajuns la Târgoviște la procesul soților Ceaușescu, profesorul universitar spune: „Întâi ajunge la Zalău. S-a dus ca orice om care care a crescut la țară, care este legat de familie, de datinile acestea strămoșești pe care le repeta an de an s-a dus la Zalău la tăierea porcului și e o replică de-acolo de-a dreptul stupefiantă când vine în Capitală în grabă.
El ajunge în București pe fondul acela, „dictatorul a fugit”. În 22 decembrie ajunge întâi la Cluj, pe urmă ajunge în București în din câte îmi aduc eu aminte, că sigur că nu mai am traseul atât de sigur în dimineața lui 23 decembrie când era prin Bucureștiul de oameni de bine cu banderola la braț, care căutau teroriști și el care purta pălărie și are o dungă, aicea zice „uite ăsta este unul dintre cei care-și schimbă costumația, ăsta este terorist”. Era cât pe ce să i se pună pistolul la la tâmplă”, a declarat ea.
O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.