VIDEO | Prof. univ. dr. Lavinia Betea: „Nicolae Ceaușescu își imagina că va reuși să păstreze România ca un fel de enclavă comunistă. Nu a înțeles nevoia oamenilor de libertate. Trăia într-o realitate paralelă”
This browser does not support the video element.
Prof. univ. dr. Lavinia Betea, istoric, a fost invitata lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Cercetătoarea a vorbit despre ultimii ani din viața lui Nicolae Ceaușescu, până la execuția acestuia și a soției sale, Elena Ceaușescu, la 25 decembrie 1989. Invitata lui Marius Tucă a afirmat că fostul lider comunist credea cu tărie în ideea că va putea menține România ca o „enclavă comunistă” și că era extrem de iubit de muncitori.
„El (n.r – Nicolae Ceaușescu) era total rupt, în sensul că își imagina că va reuși să păstreze România ca un fel de enclavă comunistă, la fel cum era Cuba. Își imagina că va reuși să mențină România ca o insulă în acest mare conglomerat statal – și aceasta era o utopie. Și utopia aceasta se baza pe altă fantasmă, că el este, de fapt, iubit de muncitori.
Ajunsese să se creadă iubit, deși normal că știa că telegramele acelea de adeziuni sunt trimise prin grija sectoarelor de propagandă, a comitetelor județene și așa mai departe. Era foarte convins că muncitorii îl iubesc și că îi sunt foarte recunoscători pentru viața pe care o duc. Avusese o idee în care reitera practicile din anii ‘50, să se confecționeze bâte.
Printre altele, voia să facă combinatul de prelucrare a lemnului din Arad și să se ducă muncitorii din Arad și din Craiova să-i bumbăcească pe demonstranții din Timișoara. Era ceva de ordinul nebuniei și, din acest punct de vedere, aș spune că gândirea lui era cumva profund alterată și de vârstă și de bolile pe care le avea și de acest uzaj al puterii”, a afirmat prof. univ. dr. Lavinia Betea.
Prof. univ. dr. Lavinia Betea a precizat că, în ultimii lui ani de viață, Nicolae Ceușescu „trăia într-o realitate paralelă”, fiind convins că fără el, țara ar fi ajuns la pierzanie.
„(n.r – Nicolae Ceaușescu) a trecut pe lumea cealaltă foarte convins că se vor răzvrăti muncitorii adevărați și că, dacă el piere, țara își pierde independența, că el este un fel de stâlp al independenței României, că altfel vin rușii și ne preiau rușii. Cred că s-ar amuza teribil să vadă acum psihoza din zilele noastre, că ne atacă și pe noi rușii. Nu a înțeles nevoia oamenilor de libertate.
Nu și-a putut imagina că și un om ca mine poate să-și dorească să fie ceva mai mult decât mi-a trasat el. Poate că aș fi vrut și eu – nu eu doar, câți mai buni decât mine, care ar fi meritat. Deci a fost o generație, 10 ani de zile, de oameni cu aptitudini, cu talent de cercetători. Unele mărturii spun că ea (n.r – Elena Ceaușescu), în momentul în care a fost împușcată, era deja leșinată, n-a mai fost conștientă.
Cât despre el (n.r – Nicolae Ceaușescu), ați văzut, s-a dus cântând internaționala, trăia într-o realitate paralelă. Se imagina personajul acela mesianic care a schimbat România, care îi prevedea și o ducea pe cele mai înalte și el chiar credea în comunism. El chiar credea că ar putea exista un timp și ar putea exista niște oameni care se mulțumesc cu un costum”, a afirmat prof. univ. dr. Lavinia Betea.
O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.