Prof. univ. dr. Mircea Miclea, psiholog, profesor de științe cognitive aplicate la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cercetător, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a vorbit despre cum putem rezolva situațiile de bullying din sistemul de educație. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Amenințarea cu violența fizică, umilirea, lovirea sunt situații cu care copiii se confruntă frecvent în școlile din România.
„Bullying-ul poate fi pe o scală, că se exprimă în diverse feluri. Eu pot să fac bullying, de exemplu, pentru că îl poreclesc pe colegul meu. De asemenea, pot să fac bullying pentru că-l ironizez sau îl înjur, că îl lovesc sau în împing pe scări, îi pun piedică, îl ameninț etc. Toate sunt forme de bullying. Intervenția nu se poate face decât la mai multe niveluri”, a declarat profesorul universitar Mircea Miclea.
„Trebuie să intervină părinții, ca cei mici să fie crescuți pe bază de reguli (îmi adun jucăriile, apoi mă joc pe tabletă, nu fac după cum am chef). Condiționez ceva cu altceva. Nu trebuie să spunem «facem cum vrea el, să nu cumva să îl deranjăm, să îi distrugem creativitatea». Îl dezavantajăm. Orice activitate de adult este bazată pe reguli. Dacă lucrez la benzinărie, eu trebuie să respect reguli: mă îmbrac într-un anumit fel, ajung la o anumită ora, livrez într-un mod anume”, a adăugat Miclea.
Conform profesorului universitar, este foarte important modul în care se face educație din partea părinților, dar și cel în care profesorii modelează regulile, cadrele didactice fiind niște exemple. De asemenea, alt factor este modul în care e organizată școala.
„Instituția trebuie să te îndemne să urmezi anumite reguli, pentru că școala are un regulament clar, pe care tu, ca părinte, îl semnezi, iar elevii îl cunosc. Regulamentul este aplicat cu penalizări și recompense. Sunt mai multe variabile care trebuie aliniate ca să rezolvăm problema”, a încheiat Mircea Miclea.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”