VIDEO | Prof. univ. dr. Mircea Miclea: „Cărțile te ajută să înțelegi care sunt experiențele esențiale ale omenirii”

Publicat: 11 05. 2023, 13:35

This browser does not support the video element.

Prof. univ. dr. Mircea Miclea, psiholog, profesor de științe cognitive aplicate la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cercetător, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Esența vieții poate fi înțeleasă dacă citim cărți, spune acesta. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

„Îmi plac elevii care au o gândire critică (oameni care reflectează liber, care se întreabă, se gândesc la situație, problematizează). Nu avem nevoie de tocilari”, a declarat profesorul universitar.

Referitor la programa școlară și la cantitatea de materie ce trebuie asimilată de elevi, profesorul a spune că „OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) a făcut liste cu lucrurile pe care oamenii trebuie să le învețe pentru a face față vieții în care trăiesc. Toate lucrurile alea trebuie învățate, se găsesc acolo. Este bine să ai habar de ce înseamnă rădăcină pătrată. Nu trebuie să o calculezi, dar să știi în ce constă, ce este. De asemenea, există studii, ca exemplu cartea lui E. D. Hirsch, care se numește „Ce ar trebui să știe orice american”. Astfel de cărți te ajută să înțelegi care sunt experiențele esențiale ale omenirii.”

„Experiențele s-au decantat în cărți”

Mircea Miclea a precizat că oamenii trebuie să facă diferența dintre accesarea informației și deținerea ei.

„Dacă noi utilizăm cuvântul donquijotism, trebuie să citim cartea Don Quijote de La Mancha, să știm cine e și ce a făcut el. Dacă vorbim despre personaj faustian, trebuie să înțelegem ce este Faust. Sunt cărți fundamentale care au avut impact pe istoria lumii, trebuie să le cunoaștem pentru că sunt experiențele care s-au decantat în niște cărți. Aceste lucruri trebuie să fie în minte. Oamenii confundă accesarea informației cu posesia ei.

Meseriile noi nu se pot prea de către profesorii din școală, doar dacă școala începe să dezvolte parteneriat cu mediul de afaceri. El este la zi cu ceea ce se întâmplă, așa că trebuie să permiți o dublă mișcare:să-i lași pe oamenii care lucrează în industrie să vină să-ți predea lucruri. De exemplu, ă-i lași pe cei care vin din IT și să-ți prezinte ei tehnologie”, a adăugat profesorul universitar.

Acesta este de părere că istoria esențială trebuie predată (națională și universală) pentru că te ajută să-ți formezi o identitate, dar și pentru că te face să înțelegi de ce lumea este așa.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”