Prof. univ. dr. Mircea Miclea a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Fostul ministru al Educației a precizat că proiectul de lege prin care nu se va mai tine cont de media din gimnaziu la media de intrare, iar colegiile naționale vor avea dreptul de a-și organiza propria admitere a fost făcut „la repezeală”, fiind bifată doar „o temă de la Cotroceni”. Invitatul lui Marius Tucă este de părere că această modalitate de admitere va duce la „o și mai mare inegalitate între copii”.
„Eu cred că domnul ministru a primit o temă de la Cotroceni, că trebuie neapărat făcut ceva cu proiectul acela, ‘România educată’, care, de fapt, nu are niciun fel de conținut. După opt ani de la candidatura domnului Iohannis, nu s-a întâmplat nimic, documentul că atare nu are valoare, dar a primit, probabil, temă să facă ceva, să transforme ceva din acel document, într-o lege. Și au apărut aceste două legi, o lege a învățământului pre-universar și o lege a învățământului superior, făcute, probabil, la repezeală, ca să se bifeze ceva, o temă dată. Mereu se fac trimiteri la acest proiect, ‘România educată’, când toate paragrafele din legile respective puteau fi scrise fără să fi auzit vreodată cineva de proiectul „România educată”.
Oricine, dacă citește aceste legi, nu are dificultăți de a înțelege ce se scrie în aceste legi, fără să știe absolut nimic de proiectul ‘România educată’. Domnul ministru a încercat mereu să tragă spre acest lucru, pentru că, probabil, a primit o temă politică. Nu mai contează ce consecințe va avea această lege, deci, mai degrabă, au fost interesați, cred, să bifeze o sarcină, decât să se gândească care sunt consecințele pentru învățământ a unor astfel de legi”, a afirmat prof. univ. dr. Mircea Miclea.
Prof. univ. dr. Mircea Miclea a precizat că „în varianta aceasta a proiectului de lege, Evaluarea Națională, practic, devine facultativă”, subliniind efectele negative pe care le are asupra sistemului de învățare al elevilor.
„Prima consecință este că, întrucât nu mai contează Evaluarea Națională, contează un singur lucru, și-anume, să iei o notă cât mai mare la colegiul național în care vrei să intrii. Singurul lucru care este important pentru tine, ca elev, este să iei meditații, ca să iei o notă cât mai mare la colegiul respectiv. Nu contează dacă înveți să nu înveți în gimnaziu – deci nu mai ești interesat să înveți în gimnaziu, pentru că nota de la gimnaziu nu mai contează deloc. Nu merită să înveți la gimnaziu nici pentru că nu te mai duci la Evaluarea Națională, care poate că ar verifica cunoștințe din gimnaziu.
Doar trebuie să iei meditații pentru acele discipline la care se dă admitere la colegiul național respectiv. Asta va încuraja teribil de mult industria meditațiilor pentru elevii care vor da specific cu profesorii de la colegiile respective. Pe de altă parte, introduce o nedreptate majoră în sistem. Cu tot respectul față de colegii naționale, unele au continuat să rămână de o calitate bună, altele au decăzut ca și calitate. Între timp, unele licee, care nu erau colegii naționale, s-au ridicat foarte mult.
Mi se pare incorect, pentru simplul fapt că ai eticheta ‘Colegiu Național’, să poți da admitere direct, ignorând complet ce s-a învățat în gimnaziu, iar alt liceu, care este la fel de bun ca tine sau poate mai bun decât tine, dar nu are eticheta ‘Evaluare Națională’, n-are dreptul să facă acest lucru. Prin urmare, sunt o serie de inechități care se interpun și care intervin datorită acest proiect, care mi se pare că face complet disfuncțională toată această abordare. Este greșită această concepere a Evaluării Naționale în felul în care este în proiectul acestor legi a educației naționale”, a precizat prof. univ. dr. Mircea Miclea.
Fostul ministru al Educației a afirmat că rezultatele elevilor din mediul rural arată, cu adevărat, ceea ce face statul român pentru educație.
„A doua consecință este că te vei orienta să iei meditații de la cei care dau meditații, vei introduce o și mai mare inegalitate între copii. Cei de la țară nu vor avea posibilitate să ia meditații de la profesorii de la colegii naționale – și așa, e o inechitate majoră între mediul rural și mediul urban și s-a văzut și la aceste evaluări. Acum facem o inechitate și mai mare, se adâncește inechitatea.
Dacă noi vrem să ne uităm ce face statul român pentru educație, trebuie să ne uităm la rezultatele elevilor din mediul rural, pentru că, acolo, părinții nu au resursele materiale să susțină prin meditații învățarea copiilor. Și, atunci, neavând aceste resurse – nu numai financiar, dar și accesul la meditator – acolo sunt rezultatele efective”, a declarat prof. univ. dr. Mircea Miclea.
O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.