VIDEO | Prof. univ. dr. Mircea Miclea, despre admiterea la colegiile naționale: „Va încuraja teribil de mult industria meditațiilor cu profesorii de la colegiile respective. Va fi introdusă o și mai mare inegalitate între copii”

Publicat: 22/07/2022, 23:31
Actualizat: 22/07/2022, 23:33

Prof. univ. dr. Mircea Miclea a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Fostul ministru al Educației a precizat că proiectul de lege prin care nu se va mai tine cont de media din gimnaziu la media de intrare, iar colegiile naționale vor avea dreptul de a-și organiza propria admitere a fost făcut „la repezeală”, fiind bifată doar „o temă de la Cotroceni”. Invitatul lui Marius Tucă este de părere că această modalitate de admitere va duce la „o și mai mare inegalitate între copii”.

„Eu cred domnul ministru a primit o temă de la Cotroceni, trebuie neapărat făcut ceva cu proiectul acela, ‘România educată’, care, de fapt, nu are niciun fel de conținut. După opt ani de la candidatura domnului Iohannis, nu s-a întâmplat nimic, documentul atare nu are valoare, dar a primit, probabil, temă facă ceva, transforme ceva din acel document, într-o lege. Și au apărut aceste două legi, o lege a învățământului pre-universar și o lege a învățământului superior, făcute, probabil, la repezeală, ca se bifeze ceva, o temă dată. Mereu se fac trimiteri la acest proiect, ‘România educată’, când toate paragrafele din legile respective puteau fi scrise fără fi auzit vreodată cineva de proiectul „România educată”.

Oricine, dacă citește aceste legi, nu are dificultăți de a înțelege ce se scrie în aceste legi, fără știe absolut nimic de proiectul ‘România educată’. Domnul ministru a încercat mereu tragă spre acest lucru, pentru că, probabil, a primit o temă politică. Nu mai contează ce consecințe va avea această lege, deci, mai degrabă, au fost interesați, cred, bifeze o sarcină, decât se gândească care sunt consecințele pentru învățământ a unor astfel de legi”, a afirmat prof. univ. dr. Mircea Miclea.

Prof. univ. dr. Mircea Miclea a precizat că „în varianta aceasta a proiectului de lege, Evaluarea Națională, practic, devine facultativă”, subliniind efectele negative pe care le are asupra sistemului de învățare al elevilor.

„Prima consecință este că, întrucât nu mai contează Evaluarea Națională, contează un singur lucru, și-anume, iei o notă cât mai mare la colegiul național în care vrei intrii. Singurul lucru care este important pentru tine, ca elev, este iei meditații, ca iei o notă cât mai mare la colegiul respectiv. Nu contează dacă înveți nu înveți în gimnaziu – deci nu mai ești interesat înveți în gimnaziu, pentru nota de la gimnaziu nu mai contează deloc. Nu merită să înveți la gimnaziu nici pentru nu te mai duci la Evaluarea Națională, care poate ar verifica cunoștințe din gimnaziu. 

Doar trebuie iei meditații pentru acele discipline la care se admitere la colegiul național respectiv. Asta va încuraja teribil de mult industria meditațiilor pentru elevii care vor da specific cu profesorii de la colegiile respective. Pe de altă parte, introduce o nedreptate majoră în sistem. Cu tot respectul față de colegii naționale, unele au continuat rămână de o calitate bună, altele au decăzut ca și calitate. Între timp, unele licee, care nu erau colegii naționale, s-au ridicat foarte mult.

Mi se pare incorect, pentru simplul fapt ai eticheta ‘Colegiu Național’, poți da admitere direct, ignorând complet ce s-a învățat în gimnaziu, iar alt liceu, care este la fel de bun ca tine sau poate mai bun decât tine, dar nu are eticheta ‘Evaluare Națională’, n-are dreptul facă acest lucru. Prin urmare, sunt o serie de inechități care se interpun și care intervin datorită acest proiect, care mi se pare face complet disfuncțională toată această abordare. Este greșită această concepere a Evaluării Naționale în felul în care este în proiectul acestor legi a educației naționale”, a precizat prof. univ. dr. Mircea Miclea.

Fostul ministru al Educației a afirmat că rezultatele elevilor din mediul rural arată, cu adevărat, ceea ce face statul român pentru educație.

„A doua consecință este te vei orienta iei meditații de la cei care dau meditații, vei introduce o și mai mare inegalitate între copii. Cei de la țară nu vor avea posibilitate ia meditații de la profesorii de la colegii naționale – și așa, e o inechitate majoră între mediul rural și mediul urban și s-a văzut și la aceste evaluări. Acum facem o inechitate și mai mare, se adâncește inechitatea.

Dacă noi vrem ne uităm ce face statul român pentru educație, trebuie ne uităm la rezultatele elevilor din mediul rural, pentru că, acolo, părinții nu au resursele materiale susțină prin meditații învățarea copiilor. Și, atunci, neavând aceste resurse – nu numai financiar, dar și accesul la meditator – acolo sunt rezultatele efective”, a declarat prof. univ. dr. Mircea Miclea.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Ungurii îți ridică mașina și ți-o vând. Avertisment pentru șoferii români. Legea e lege
Monica Anghel este de nerecunoscut. Cântăreața s-a transformat total
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Care sunt plajele cu cel mai alb nisip din lume?