„Soarele îmbătrânește pielea. Soarele rupe colagenul care este podul ce susține pielea. S-a dovedit foarte clar că atunci când razele soarelui într-o expunere cumulativă țintesc colagenul, se produc aceste rupturi și omul practic îmbătrânește, adică vorbim de o îmbătrânire accelerată.
O expunere între orele când fluxul și intensitatea ultravioletelor B sunt foarte mari aduce un risc imens de arsură solară, adică celulele practic se ard și s-a dovedit că această arsură stă la baza producerii cancerului cutanat provenit din epiderm. Epidermul este stratul cel mai superficial al pielii.
Noi avem șase tipuri de piele. Tipul trei de piele poate să se bronzeze, dar necesită o protecție. Există astăzi foarte mulți agenți ecran, foarte multe creme, emulsii, loțiuni care ne pot ajuta să nu ne ardem. Trebuie să alegem ceva bun și care să ne ajute. Avem două mari categorii, categoria minerală și categoria chimică.
Categoria minerală reflectă, iar categoria chimică lucrează procesul de absorbție. În principiu, ambele protejează, dar mai bun este agentul ecran mineral. Protecția solară trebuie să fie de la o firmă bună, consacrată, să fie din farmacie, să fie în termen de valabilitate și să fie cu spectru larg”, a spus prof. univ. dr. Olga Simionescu.
Profesor universitar doctor Olga Simionescu menționează că protecția solară pentru copii este cea mai bună. Aceasta ne sfătuiește să folosim factor 20 sau 30 dacă dorim să ne bronzăm.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”