Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, bioetician, medic legist, fost președinte al Colegiul Medicilor din România, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta consideră că un lucru greu în pandemie a fost lipsa interacțiunii umane. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
„Se urmărește ca medicul legist să fie înlocuit de inteligența artificială. Știința nu rezolvă decât ceea ce poate ea. Te uiți cât de orbiți sunt unii oameni de știință. Știința este utilă, dar nu poate rezolva nimic. Știința nu este deasupra omului, ci doar un instrument. Este cam greu pentru un robot să înțeleagă care sunt toate fenomenele.
S-a văzut și în pandemie. În pandemie a fost foarte multă panică. Un lucru greu în pandemie a fost lipsa interacțiunii umane. Cu toate investigațiile, dacă nu s-a tăiat și nu s-a văzut ce este acolo și nu s-au făcut necropsii, rezultatele au fost nefavorabile.
Este dificil să estimezi câți oameni au decedat în pandemie. În pandemie am învățat că trebuie să fim optimiști, să avem speranță, și să fim solidari. Un număr tot mai mare de oameni încep să gândească singuri. Și în știință pot exista fraude, greșeli, erori, dar întotdeauna trebuie să ne păstrăm spiritul critic.
Speranța de viață crește în urma condițiilor sociale. Medicina nu generează creșterea speranței de viață. Dacă ne întoarcem la bunul simț, atunci putem să folosim știința ca un instrument puternic pentru progres. Dacă introducem politicul și teologia inclusiv în știință, atunci nu vom avea mari speranțe de viață. Credința este cea și ea foarte importantă, ea îți dă speranța”, a spus prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, bioetician, medic legist, în emisiunea „Marius Tucă Show”.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”