VIDEO | Sorin Grindeanu, despre lucrările de dragare de pe Canalul Bâstroe: „Prima soluție ar fi cea diplomatică. Ucrainenii trebuie să accepte măsurarea adâncimii”
This browser does not support the video element.
Sorin Grindeanu, viceprim-ministru, Ministru al Transporturilor şi Infrastructurii, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a declarat că trebuie să apelăm la o soluție diplomatică în ceea ce privește problema dragării canalului Bâstroe. El spune că Ucrainenii trebuie să accepte măsurarea adâncimii. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
„Nu prea îmi place să arunc vina între ministere. Aș vrea să găsim soluții, iar una ar fi calea diplomatică, pe care am înțeles că MAE a demarat-o. Așteptăm un anumit accept din partea ucrainienilor pentru a verifica ceva ce ne-au comunicat în mod oficial. Sigur, se pot face anumite lucruri și proiecte în momentul în care ucrainienii ne vor da acest accept de a măsura adâncimile. Nu aș neglija și altceva și demersurile societății civile pe acest subiect. Sunt convins că e un subiect sensibil pentru toți românii, fie că sunt activiști de mediu sau nu. Avem multe ONG-uri pe acest domeniu și care au știut să fie active de foarte multe ori în acești ani și bine au făcut. Mi se pare că este o liniște pe care mi-e greu să o înțeleg. Eu nu cred că Bruxelles, Comisie Europeană, poate să devină indiferentă la ceea ce s-a întâmplat. Comisarul român este de acord cu toate punctele de vedere pe care i le-ar transmis. Vom continua să ajutăm în cu toată forța Ucraina și facem acest lucru cât va dura războiul. Cealaltă componentă este despre cu totul altceva”, a spus Grindeanu.
Ministrul Transporturilor a vorbit și despre raportul trimis de reprezentanța României la Uniunea Europeană, în care s-a specificat că Bâstroe se află exclusiv pe teritoriu ucrainean.
„Ca să poți să folosești Bâstroe, să ajungi, de exemplu, la Ismail, nu-ți ajunge doar Bâstroe, ci trebuie să intri și pe Chilia, ceea ce înseamnă navigare pe ape românești. De aceea avem aceste înțelegeri legate de modul în care se navighează pe Dunăre. E o convenție, cred, din 1948, unde se menționează că Sulina e singura navigabilă de pe Dunăre.
În primul rând, România poate ridica acordul din vara trecută, cel privind vasele, însă nu vrem să ajungem la astfel de situații. Trebuie să vedem raportul. Acceptul l-am dat din dorința de a ajuta Ucraina să poată să exporte cereale. Sunt optimist și cred că vom găsi dialog”, a mai spus Sorin Grindeanu.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă – și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Țineți aproape!”