VIDEO | Ștefan Popescu, analist de politică externă: „Parisul nu mai este la fel. A devenit nesigur în legătură cu oportunitățile”

Publicat: 06 04. 2023, 16:15

This browser does not support the video element.

Ștefan Popescu, doctor în istoria relațiilor internaționale contemporane și analist de politică externă, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Conform acestuia, capitala Franței nu oferă așa de multe oportunități pe cât am crede. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

În ceea ce privește scandalul din Franța, Ștefan Popescu consideră că există oameni care nu se mai regăsesc în noul model societal. „Manifestațiile din Franța nu ar fi avut atâta amploare dacă prețul energiei nu era așa mare, inflația nu ar fi fost distrusă. Societatea franceză trece printr-o mare criză. Fluxul migrator este susținut de societatea franceză. În realitate, Franța are o populație de 68 de milioane de oameni, la care se adăugă 10 milioane și nu toți plătesc asigurări la stat. Este clar că s-a ajuns la o anumită limită.”

„Este important să fie pace”

„Pe copilul meu l-aș vedea într-o lume fără război, fără atentate, chiar dacă economia ar mai scârțâi. Cel mai important este să fie pace. Creativitatea ne ajută să găsim soluții”, consideră Ștefan Popescu.

Analistul politic a vorbit despre viitorul pe care îl au tinerii care vor să trăiască în Franța.

„Acum 20 de ani, când am trăit în Franța, începuseră să se strice lucrurile. Îmi asum subiectivismul și spun că nu îmi este indiferent ce se întâmplă în Franța. Aș putea spune că o văd pe fata mea locuind în Paris. Atmosfera universitară s-a păstrat. Totuși, Parisul de acum nu mai este la fel. Este mai nesigur din punct de vedere al oportunităților. De asemenea, marii profesori pe care i-am avut eu acum sunt la pensie, dar s-a păstrat atmosfera universitară”, a mai spus acesta.

„Viața trebuie să aibă un sens, să fie guvernată de o idee superioară”

„Piața editorială în Franța este singura neafectată de crizele economice, inclusiv de cea din 2008-2009. Anual se vând cărți în valoare de 5 miliarde de euro. Mi se pare foarte important ca viața ta să aibă un sens, să fie guvernată de o idee superioară, să simți că ești o rotița unui mecanism care se cheamă națiune, care are o direcție. Cred că în Franța s-a păstrat acest lucru. Din păcate, la noi, și asta mă doare, nu s-a mai păstrat”, a încheiat analistul politic.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă – și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Țineți aproape!”