Revizuirea HEGEMONIEI globale. Viziunea lui Dan Dungaciu asupra JOCURILOR de putere: “America n-are voie să piardă“

Publicat: 11/07/2024, 13:30

În cadrul unei emisiuni transmise live de Gândul, profesorul universitar și directorul general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, Dan Dungaciu, a exprimat opinii puternice referitoare la schimbările geopolitice globale și la rolul pe care Statele Unite îl joacă în aceste transformări. Urmăriți aici, integral, emisiune alui Marius Tucă

Analistul Dan Dungaciu, în discursul său, subliniază necesitatea ca Statele Unite să ajusteze constant strategiile lor de politică externă și de securitate pentru a rămâne o putere influentă într-un mediu global în schimbare rapidă.

America trebuie să-și schimbe modul de comportament

Dungaciu consideră că America trebuie să își schimbe modul de comportament și să adapteze din nou „grădina” globală în care au crescut alte puteri majore cum ar fi China și Rusia.

„Hegemonia americană nu mai există. Americani au înțeles foarte bine asta. Ei înțeleg foarte bine că trebuie să se schimbe pe ei modul lor de comportament și să schimbe lumea. Lumea nu mai are voie să fie ca înainte pentru că lumea de dinainte, cum a spus Donald Trump, a produs China, a produs Rusia. Deci America a gestionat o grădină în care au crescut două buruieni mari”, spune analistul.

„America n-are voie să piardă”

Argumentând că lumea nu mai poate fi gestionată în același mod ca în trecut, Dungaciu sugerează că Statele Unite trebuie să-și modifice comportamentul pentru a rămâne relevante și influente într-un peisaj geopolitic în continuă schimbare.

„Nu mai pot lăsa grădina așa. O să modifice și grădina și comportamentul lor. Despre asta va fi vorba. America n-are voie să piardă. America a ajuns mare putere când a debarcat o putere democratică, Marea Britanie. Au devenit ei stăpânii lumii cu navele lor, cu portavioane lor, cu capacitatea lor”, continuă acesta.

Marea Neagră în jocul global

În contextul discuției despre importanța strategică a regiunilor și resurselor, Dungaciu nu consideră Marea Neagră o prioritate majoră pentru Statele Unite.

El compară importanța strategică a Mării Negre cu cea a unui buzunar mic într-un buzunar mai mare, sugerând că regiunea nu schimbă fundamental echilibrul global de putere.

„Pe ei nu-i interesează Marea Neagră din punctul ăsta de vedere pentru că e o mare închisă. Imi spunea cineva – Marea Neagră este cum e buzunarul acela de la blugi pe care îl ai în interiorul buzunarului pe care daca îl ai e ok, dacă nu-l ai tot aia e. Asta e Marea Neagră în jocul global”, afirmă analistul.

El argumentează că regiunea nu deține aceeași importanță strategică globală ca alte zone și că Statelor Unite se îndreaptă către oceanul planetar și nu spre mări închise precum Marea Neagră.

„Nu schimbă datele problemei Marea Neagră. Nu-i interesează chestiunea asta pe ei că nu pe aici sunt marile circuite financiare, comerciale, de putere sau militare. Pe ei îi interesează cum se mișcă lumea la nivelul oceanului planetar. Ori cine poate să blocheze aceste lucruri e o putere precum China”, adaugă Dungaciu.

Prezența militară a SUA și implicațile regionale

În privința prezenței militare a Statelor Unite în Europa și a bazelor militare, Dungaciu a subliniat că edificarea bazelor militare nu se rezumă doar la infrastructură, ci și la asigurarea unei prezențe militare eficiente și sustenabile în regiune.

„Câți militari va avea America în Europa, în bazele militare, că noi tocmai construim baze militare. Baza militară e un orășel pe care îl construiești. Cine vine? Faci un orășel pustiu? Vei fi ridicol. Dacă faci o bază militară și nu e nimeni în ea vor răde de mulți de noi. Sper să nu se întâmple asta”, conchide Dungaciu.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul.

Silvia Tudor
Absolventă a Universității București, Facultatea de Litere, Silvia Tudor și-a început cariera ca editor în cadrul agenției de presă MEDIAFAX, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
Schimbări în supermarketuri. Noi obligații pentru producători
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...