Mircea Vintilă, despre perioada Cenaclului FLACĂRA: „Folkul și rockul au apărut din mediul studențesc”

Publicat: 20 05. 2024, 14:34
Actualizat: 20 05. 2024, 15:27

This browser does not support the video element.

Mircea Vintilă, una dintre figurile emblematice ale muzicii folk din România, a fost invitatul Anei Maria Păunescu în cadrul primei ediții a podcastului „Ai vreme să vorbim?”. Acesta a oferit o privire detaliată asupra perioadei Cenaclului Flacăra, un moment definitoriu în istoria muzicii folk din România.

Cenaclul Flacăra, sub conducerea poetului Adrian Păunescu, a fost un fenomen cultural care a strâns laolaltă tineri artiști, poeți și muzicieni într-o atmosferă de creativitate și inovație. Mircea Vintilă și-a amintit cu nostalgie despre momentele Cenaclului și despre colegii săi care au contribuit la acest proiect.

„Eu de multe ori întreb: ia să vedem dacă vă mai aduceți aminte de cântecele astea. Nu le-au uitat. Se transmit din generatie in generatie. A fost o perioadă de creație absolut formidabilă. Mergeam la redacție și compuneam. Era o atmosferă formidabilă. Cu Pitiș, Anda Călugăreanu, Dan Tufaru, Mișu Stan. Practic era sesiune de de lucru acolo.”

Mircea Vintilă a subliniat faptul că a fost implicat în Cenaclul Flacăra încă de la a doua ediție, alături de alți artiști remarcabili precum Doru Stănculescu și Tudor Gheorghe.

„Sunt în Cenaclul Flacăra de la ediția a doua. Doru Stănculescu și Tudor Gheorghe au fost aduși de George Stanga care era angajat la revista Flacăra. Doru Stănculescu era la arhitectură, Vintilă la construcții. Totuși, folkul și rockul au apărut dintr-un mediu studențesc. Adică nu te jucai. Trebuia să ai cunoștințe, să citești cărți. Unii erau și textieri, își compuneau singuri textele”, a spus invitatul Anei Maria Păunescu.

Podcastul integral poate fi urmărit aici: