Prima pagină » Emisiuni » Părintele Eugen Răchiteanu, despre îndumnezeirea prin artă. Ce experiență a trăit la Florența, în Italia

Părintele Eugen Răchiteanu, despre îndumnezeirea prin artă. Ce experiență a trăit la Florența, în Italia

Invitat în emisiunea „Înapoi în viitor cu Andreea Perminova”, difuzată vineri, 16 decembrie, de la orele 19:00, Eugen Răchiteanu, preot colaborator la Parohia Catedrala „Sfântul Iosif”, din București, a vorbit despre cele mai importante subiecte care ating viața unui creștin. Printre multe altele, Eugen Răchiteanu a arătat și care este rolul artei în credința creștină, explicând cum, astfel, se atinge îndumnezeirea.

„Biserica se ocupă cu multe aspecte, cu multe dimensiuni din viața socială a oamenilor”, arată preotul colaborator al Parohiei Catedrala „Sfântul Iosif”.

Preotul Eugen Răchiteanu: „Arta îi poate uni și pe cei care nu cred”

Noi vrem să predicăm nu doar prin cuvânt, ci și prin exemple, iar arta este unul dintre instrumentele cele mai frumoase care pot uni oameni de culturi diferite, rase diferite, religii diferite, crezuri diferite. Ba, mai mult, arta îi poate uni și pe cei care nu cred”, arată preotul Eugen Răchiteanu.

„Punând împreună arta, putem să construim o lume mai frumoasă. Pentru că, în felul acesta, putem să adăugăm și noi partea noastră la ceea ce ne-a chemat Dumnezeu să facem. Și ar trebui să ne întrebăm ce facem noi pentru Dumnezeu, ce facem noi cu viața noastră, care este sensul vieții noastre?” – preotul Eugen Răchiteanu

În opinia sa, oamenii se feresc, deseori de sensul cuvântului „trebuie”. De ce facem asta? Poate pentru că, undeva în interior, „vrem să trăim într-o continuă iresponsabilitate, poate pentru că nu ne place termenul trebuie. Dumnezeu ne-a creat pentru ca să fim așa și să manifestăm iubirea lui, frumusețea lui așa cum trebuie și de aceea să ne asumăm și această responsabilitate, că trebuie să facem pentru Dumnezeu”.

Întrebat de Andreea Perminova dacă „ne putem îndumnezei prin artă”, preotul Eugen Răchiteanu a răspuns cu un exemplu personal: „Da, arta este, cum spuneam, unul dintre vehiculele cele mai grăitoare și cele mai libere! De exemplu, în 15 ani pe care i-am petrecut în Florența, acolo m-am ocupat numai cu organizarea evenimentelor culturale. Și am avut ocazia să organizez concerte și tot felul de evenimente culturale prin care să vorbesc despre Dumnezeu”.

Pe 19 decembrie, de la ora 20:00, la Catedrala Sfântul Iosif din Capitală va avea loc un concert de muzică sacră – „Venite Adoremus” – reunind lucrări sacre ale marilor compozitori universali, dar şi o serie de colinde celebre româneşti interpretate de maestrul Gheorghe Zamfir. Concertul are o dublă semnificaţie: atât vestirea Naşterii Domnului Isus Cristos, cât şi inaugurarea Orchestrei Anima a Catedralei Sfântul Iosif din Bucureşti – „singura orchestră de muzică sacră din România şi din Europa care se află sub decret eclezial”.

Emisiunea „Înapoi în viitor cu Andreea Perminova” a fost difuzată vineri, 16 decembrie, de la ora 19:00, pe platforma gandul.ro – aparținând Gândul Media Network –, pe pagina de Facebook Gândul și, de asemenea, pe canalul de YouTube al publicației gandul.ro.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele