Pianistul Ștefan Doniga, care în toamnă va porni un turneu în jurul lumii, este invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA care a fost difuzat sâmbătă, 15 iulie, începând cu ora 19:00.
Artistul a vorbit, printre altele, despre importanța muzicii în viața oamenilor, cum muzica unește popoare, culturi extrem de diferite.
”Așa se întâmplă și cu cultura. Așa se întâmplă și cu muzica de calitate. Îți descoperi un al șaselea simț. (n.r. când începi să asculți muzică). Este un Univers uriaș, să ajungi să ai nevoie de o simfonie de Mahler. Se deschide o poartă către interiorul Umanității (n.r. atunci când asculți muzică), oamenii aceia au fost genii ale spiritului uman. Muzica este un limbaj care se aplică de la inuiții din Alaska până la aborigenii australieni, este un limbaj universal. Spune ceva (n.r.muzica) despre natura, structura, încrengătura neuronală umană.
Să ajungi să înțelegi, să resimți o simfonie de Mahler, o simfonie de Bruckner, o simfonie de Brahms, este o bucurie pe care nu o poțio compara cu nimic. Și în momentul în care ai descoperi-o, vei spune ‘Unde ai fost, Doamne, până acum?’. E ca o mâncare pe care nu ai mâncat-o niciodată și vine unul și ți-o dă. Am fost acum în Peru, am descoperit acolo niște mâncăruri și m-am întrebat cum am trăit eu fără să mănânc așa ceva”, a spus Ștefan Doniga.
Adrian Artene a comparat pasiunea pianistului Ștefan Doniga pentru muzică cu predica unui preot, metafora ce l-a surprins într-un mod extrem de plăcut pe invitatul podcastului Altceva.
”Îți mulțumesc, este un frumos compliment pe care nu l-am priit până acum. Nu am observat partea aceasta, de apostolat din activitatea mea, dar îmi explică niște lucruri. Îmi explică pasiunea cu care mă arunc în tot felul de decizii exotice, în cele din urmă, mai ales pentru cultura românească. Nu că aș fi un patriot, mi se pare destul de vetust în momentul de față, termenul de patriotism, așa cum îl știm. Ca să fii patriot cu adevărat, în momentul de față, nu trebuie decât să fii tu, să te regăsești pe tine în contextul culturii din care te-ai născut. Și să arăți unor oameni niște lucruri pe care ei nu au cum să le știe.
De ce să mă duc în turneu cântând Bach sau Mozzart? Cântă alții și o fac senzațional. Cu ei nu mai poți să devii celebru în momentul de față decât dacă ai o armată în spate ori ești cu adevărat genial, ești un Lipatti. Nu sunt nici una, nici alta. Și atunci, cum să te faci cunoscut? Prin lucruri inedite, dar valoroase. Și am făcut lucrul acesta nu numai legat de muzica românească”, a mai spus pianistul.
Absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, Ștefan Doniga a concertat alături de numeroase orchestre simfonice ale filarmonicilor din România, precum și în compania Orchestrei Filarmonicii din Razgrad (Bulgaria) și a prestigioasei orchestre cehe „Camerata Janáček”.
A susținut recitaluri pe scene din țară, dar și peste hotare, în Luxemburg, Ungaria, Austria, Slovacia și Norvegia.
În anul 2000, Doniga a reprezentat România la primul ”Festival Balcanic al Tinerilor Pianiști” de la Razgrad, unde a primit Medalia Festivalului. Ștefan Doniga este singurul pianist român care a înregistrat integrala mazurcilor pentru pian de Alexander Skriabin, imprimarea fiind realizată live, în timpul unui recital susținut la Ateneul Român.
În anul 2013, artistul a realizat, alături de Teatrul de Operetă și Musical ”Ion Dacian”, două proiecte inedite: ”6 – O piesă neterminată pentru pian, idei și muză” – un spectacol de teatru-dans a cărui idee îi aparține și în cadrul căruia este și protagonist – și traducerea volumului „Scrisori către un tânăr dansator” de Maurice Béjart. El este promotorul proiectelor ”Redescoperă România”, ”Un secol de muzică românească”, Orchestra Unirea leagă orașele”, ”Trei secole de muzică românească – de la Cantemir la contemporani” sau ”Lipatti – compozitorul, înregistrări în premieră”.
Urmărește podcastul integral cu Ștefan Doniga doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.