Dr. Ioan Boleac, medic primar Obstetrică-Ginecologie, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Domnia-sa a precizat care sunt bolile în care se folosește cel mai des tratamentul cu celulele stem. De asemenea, invitatul lui Marius Tucă a menționat care este cantitatea necesară de celule stem care ar trebui recoltată de la un pacient, la naștere.
„Bolile în care sunt folosite cel mai frecvent (celulele stem n.r) – vorbim de boli hematologice, de cancere de sânge, adică leucemii, limfoame, limfoame Hodgkin sau non-Hodgkin, mieloame, sindroame mielodisplazice. Tot boli de sânge, în diferite tipuri de anemii, în talasemie. Dar se folosește acest tip de terapie și în bolile neurologice.
În principiu, în momentul acesta, se află într-un stadiu de terapie experimentală, dar se pare că rezultatele sunt promițătoare – de exemplu, la pacienții care au suferit un accident vascular cerebral. În prezent, la toate celelalte forme de terapie farmaceutică, stomatologică, se adaugă și terapia cu celule stem. Nu se exlud una pe cealaltă. Scopul este de a asigura o recuperare cât mai bună, post-AVC, de a recâștiga funcțiile motorii și funcțiile cognitive.
În principiu, tratamentul durează câteva zile, defectul este doză dependentă, în sensul că trebuie să avem un anumit număr de celule stem pe kg/corp la pacientul respectiv, pentru a asigura un efect terapeutic și se foloseste cantitatea de celule stem recoltate cam de la 4-8 donatori pentru o singură terapie”, a afirmat dr. Ioan Boleac.
Dr. Ioan Boleac a informat că aproximativ 50 de milioane de celule stem pe kg/corp ar trebui recoltate de la un pacient, la naștere.
„În punga în care se recoltează sângele din cordonul ombilical este prevăzută cantitatea care ar trebui să conțină numărul de celule stem – vorbim de mii, de milioane de celule stem. Deci cantitatea aceea despre care vă spuneam ar fi de 50 de milioane de celule stem pe kg/corp al pacientului respectiv. Vorbim de un număr foarte mare de celule, dar punga aceea pe care o recoltăm ar trebui să conțină toate aceste celule. Probele sunt analizate, apoi, și se mai întâmplă uneori să fie și descalificate, adică să nu proba recoltată nu a conținut un suficient număr suficient de mare de celule stem”, a precizat dr. Ioan Boleac.
O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.