VIDEO | Iancu Guda îi învață pe români cum să NU cadă în capcana creditelor ipotecare: „Pentru cine nu a luat încă…”

Publicat: 22/10/2023, 12:34

Iancu Guda, realizatorul emisiunii ”Banii în mișcare” de la Digi24 și unul dintre analiștii financiari de top din România, a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA de sâmbătă, 21 octombrie. Expertul a vorbit inclusiv despre creditele ipotecare și soluția pentru a le „stinge” mai repede, în decursul vieții.

„Problema generată de un credit ipotecar poate să vină de la momentul contractării. Cine a luat deja credit, află târziu. Cine nu a luat încă, să se gândescă în felul următor, e bine să fim proprietari pe casa în care stăm, dar nu la orice cost.

Să ne cumpărăm casa pe care ne-o permitem, adică venitul familiei pe 5 ani din care scad 20%, luată la prețul corect, adică chiria care se poate obține pe 15 ani minus 20%, un apartament care se poate închiria cu 500 de euro în 15 ani produce 90.000, el valorează 72.000. Dacă el are un preț de 100.000 în piață, e supraevaluat.

Garsoniera de 70.000 de euro, decizia greșită luată la 21 de ani

Trebuie să știm diferența între valoare și preț, mai ales când luăm pe credit și plătim în 30 de ani dublu. Atunci trebuie luată casa la prețul corect.

Să nu ne supraîndatorăm. Rata la bancă să nu depășească 25% din venitul lunar al familiei. Gradul maxim de îndatorare e 40%. Nu luăm rata la bancă 40% și apoi suntem blocați.

Am făcut, la 21 de ani, o decizie greșită. O garsonieră la 70.000 de euro. Nu valora atât, nu știam, deși știam ASE nu mă învăța să fiu pregătit pentru viață. Nu te învață valoarea banului. Au venit din niște greșeli aceste nevoi, apoi să împărtășesc și cu ceilalți. Să se îndatoreze devreme în viață, la credite mari, la apartamente supraevaluate.

Acest credit ipotecar trebuie gestionat de maniera aceasta. Nu te arunci la ceva foarte mare. O casă pe care ți-o permiți. Lumea crede că sunt niște calcule…Care e logica lor?

Am explicat în cartea „Banii în mișcare”, la 50 de lei, se găsește în online, cât 2 șaorme, mulți își permit.

Nu sunt împotriva luxului. E bine să investim, să economisim, când câștigăm mai mult, să ne permitem o casă mai spațioasă. Dar după ce m-am fript cu acea garsonieră la 70.000 de euro, în 2007, viața e cel mai bun profesor. Are facturi ale naibii de scumpe.

„Am rămas cu cheltuielile la același nivel”

Ulterior, când am trecut de la garsonieră la 2 camere, am zis că confortul în viață mi-l va plăti banul care muncește pentru mine în timp ce eu dorm. Și mă bucur de acel confort.

Am pus deoparte 12.000 de euro, mi-au produs 1.200 de euro pe an, am trecut la credit ipotecar de 2 camere, un surplus de 100 de euro, plătit din banii produși.

Mi-am permis acel upgrade. Am dat exemplu pe creditul ipotecar. Pentru că am respectat aceste principii, pe măsură ce am avut venituri mai mari, am economisit mai mult, de aceea am devenit independent mai devreme, am crescut rata economisirii de la 5% la 50%, pentru că nu avem nevoie de atâția bani.

Pe măsură ce am crescut venitul în viață, mi-am permis un confort…Am rămas cu cheltuielile la același nivel. Rămâi acolo un an-doi. Acel venit pasiv o să-ți plătească upgrade-ul.

Eu nu sunt apostolul austerității. Muncim pentru familie. Economisim din dragoste pentru cei dragi, nu din zgârcenie. Știu că ne dorim o casă spațioasă. Noi acum ne permitem o casă, cu teren, cu piscină, e o dorință, avem un copil de 11 luni. Am plătit apartamentul integral, nu mai e pe credit, avem două mașini la subsol, două locuri de parcare, două băi, două balcoane, 120 mp, zonă bună a Bucureștiului.

„Reguli de igienă financiară”

E suficient. De ce să îngrop 500.000 de euro într-o casă, pentru o dorință? Banii ăia pot să îi dublez în 10 ani, să mă mut într-o casă plătită de banii noștri, nu de noi, acum.

Le zic reguli de igienă financiară. Economisim pentru fondul de siguranță, avem buget, creștem pas cu pas, creditul ipotecar să nu ne îngroape, multe familii rămân captive din cauza acestei decizii. Iau credite mari pentru case mari devreme în viață. Sună la bancă, „îmi dai?”, mă încadrez… Gradul maxim de 40%. Tu trebuie să fi conștient că nu trebuie să te împrumuți mai mult de 25% pentru casă, mai cresc dobânzile, ai o urgență. În 30 de ani se întâmplă multe. Iau decizii corecte apropo de stilul de viață, locativ, apoi haine șamd.

În primii 5 ani, după ce iau creditul ipotecar, ar trebui ca toate economiile să le folosesc ca să rambursez anticipat. Nu fac investiții.”, a spus Iancu Guda.

Iancu Guda, 13 ani de experiență în managementul riscului de credit

Absolvent al facultății FABBV (Finanțe Asigurări Bănci și Burse de Valori) din cadrul ASE București, Iancu Guda a finalizat cu succes programul DOFIN—Centru de Excelență European.

Ulterior a obținut toate cele trei nivele de certificare CFA (Chartered Financial Analyst) în anul 2016, și deține autorizația de formator ANC (Autoritatea Națională pentru Calificări).

Începând cu noiembrie 2014, a urmat cursurile EMBA Sheffield University, pe care le-a finalizat cu succes (calificativ cu distincție) la finalul anului 2016, fiind câștigătorul singurei burse integrale la nivel național.

Este membru activ al AAFBR (Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România) începând cu Martie 2012. De asemenea, este membru activ în cadrul altor asociații de renume, precum CFA România, Asociația Trezorierilor sau Asociația de Management al Creanțelor Comerciale.

În cei peste 13 ani de experiență în managementul riscului de credit, acumulați la compania Coface, a întâlnit peste 1.000 de antreprenori din toate domeniile de activitate, a analizat declarațiile financiare pentru aproape 100.000 de companii care au intrat în insolvență, a susținut cursuri de finanțe corporative pentru aproximativ 1.000 de profesioniști din toate industriile și a fost invitat în calitate de lector, ca să susțină prelegeri privind mediul de afaceri din România, la aproape 100 de evenimente publice.

Urmărește podcastul integral cu Iancu Guda doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri