Iancu Guda, realizatorul emisiunii ”Banii în mișcare” de la Digi24 și unul dintre analiștii financiari de top din România, a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA de sâmbătă, 21 octombrie. Expertul a vorbit despre dilema românilor când vine vorba de economii și investiții.
„Tentația mare e să intrăm în investiții. Între economii și investiții mai este o antecameră. E o formulă minunată în aplicația Excel, oricine poate vedea, PMT, payment, îți calculează cât poți să economisești, la ce randament investești acești bani.
Ca să atingi acele economii, ai un buget. Faci pas cu pas. Cheltuielile cresc gradual.
La majoratul copilului vrem să îi oferim foarte multe alternative de educație, la bătrânețe vrem să fim liniștiți…
O să exemplific pe investiții cu două exemple, pentru două obiective: unul este perpetuu și unul este fix. De exemplu, copilul împlinește vârsta majoratului la un moment dat. Nenegociabil, adică știu că voi avea nevoie de bani în acel moment.
Când ai un obiectiv perpetuu, de exemplu, liniștea financiară la bătrânețe, nu știm când o să murim. Vrei să fii perpetuu, oricât vei trăi.
Acele economii necesare le faci pas cu pas, nu trebuie să fie brusc o trecere, apare frustrarea și renunți. De aceea oamenii se duc la sală la fiecare început de an, după care renunță.
Acele economii trebuie realizate în baza unui buget monitorizat lunar. Până acolo trebuie să fii pregătit… Acele strategii să ți le asumi. 5-10 ani. Rezerve de lichiditate. Sunt buni câțiva bani în depozite, NU la saltea, depozitele sunt o formă de economisire, nu de investiții.
Dacă familia are cheltuieli de 1.000 de euro pe lună, 12 luni înseamnă 60.000 de lei. E suficient, ăla e fondul chiar de siguranță. Ce poate apărea o urgență, mai mult decât să necesite 12 luni de cheltuieli?
Acele 60.000 de lei le faci în trei depozite trimestriale. În ianuarie deschizi un depozit de 20.000, apoi în a doua lună, un depozit de 20.000 în dolari, pentru 3 luni și încă un depozit de 20.000 de lei în euro, tot pe 3 luni.
În a patra lună îți ajunge primul depozit la scadență, ăla în lei. În a cincea lună îți ajunge la scadență cel în dolari și în a șaptea îți ajunge tot ăla în lei. Când ai nevoie de bani, poți să tragi, fără să pierzi dobândă.
Având diversificare pe leu, dolar, euro este paritatea puterii de cumpărare și diferențialul de inflație și între monede, care determină aprecierea sau deprecierea unei monede. Când ai inflație pe lei, euro se va aprecia și atunci ce pierzi pe lei vei câștiga pe euro.
Ai niște rezerve de lichiditate, la care ai acces oricând. Scopul tău e să producă o dobândă reală peste inflație.
Acum ai acces la bani oricând. E perfect. Prima regulă. Nu te apuci de investiții până când nu ai cele 12 luni, sincer, ar fi suficiente și 6 luni, dar în România sunt multe familii dependente, cu bătrâni, au probleme, poate au situații grele și au nevoie de bani din scurt și atunci poate 6 luni, dar nu mai mult.
Avem peste 60.000 de români care au peste 100.000 de euro în bănci. Mi se pare exagerat. Sunt bani care nu sunt în mișcare și nu produc. Băncile îi pun în mișcare, prin credite, dar noi putem avea un efect multiplicator mai mare prin investiții.”, a spus Iancu Guda.
Absolvent al facultății FABBV (Finanțe Asigurări Bănci și Burse de Valori) din cadrul ASE București, Iancu Guda a finalizat cu succes programul DOFIN—Centru de Excelență European.
Ulterior a obținut toate cele trei nivele de certificare CFA (Chartered Financial Analyst) în anul 2016, și deține autorizația de formator ANC (Autoritatea Națională pentru Calificări).
Începând cu noiembrie 2014, a urmat cursurile EMBA Sheffield University, pe care le-a finalizat cu succes (calificativ cu distincție) la finalul anului 2016, fiind câștigătorul singurei burse integrale la nivel național.
Este membru activ al AAFBR (Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România) începând cu Martie 2012. De asemenea, este membru activ în cadrul altor asociații de renume, precum CFA România, Asociația Trezorierilor sau Asociația de Management al Creanțelor Comerciale.
În cei peste 13 ani de experiență în managementul riscului de credit, acumulați la compania Coface, a întâlnit peste 1.000 de antreprenori din toate domeniile de activitate, a analizat declarațiile financiare pentru aproape 100.000 de companii care au intrat în insolvență, a susținut cursuri de finanțe corporative pentru aproximativ 1.000 de profesioniști din toate industriile și a fost invitat în calitate de lector, ca să susțină prelegeri privind mediul de afaceri din România, la aproape 100 de evenimente publice.
Urmărește podcastul integral cu Iancu Guda doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.